Met Zeebaarszwerver kabeljauw en gul vangen

Gul, kabeljauw vissen vanaf het strand

Op gul vissen vanaf het strand levert over het algemeen mooie vismomenten op. Zo dicht bij de zee, frisse zilte lucht even lekker met je kop in de wind. Met aas vanaf het strand vissen op gul is niet moeilijk. Onderstaand visverhaal geeft tips om je vistrip op gul/kabeljauw succesvol te maken .

De zee lonkt altijd, ook als ik weer eens op weg naar mijn werk in de file sta. Op het nieuws hoor ik dat de laatste versterkingen van de kust uitgevoerd zijn. Mensen proberen al eeuwen het land te beschermen tegen de gevaarlijke samenwerking van zeewater, wind en getijden, zo ook in dit tijdperk waarin de dijken versterkt moesten worden en het zand van de kuststrook verhoogd. De veranderingen van de kust heeft de vangsten van gul langs de kust geen windeieren gelegd. Als gevolg van de zandopspuitingen stroomt er veel voedsel langs de kustlijn. Garnaal, jonge vis en de gul trekt massaal langs de kust om het voedsel te verorberen.

Zeevissen vanaf het strand op kabeljauw en gul vissen. Ondertussen om mij heen veel stilstaande auto's. Door de autoruit zie ik de herfstachtige donkere wolken die door de wind voortgejaagd worden. Lijdzaam voortdrijvend als een wrakstuk op de getijden golven mijn gedachten op en neer. Ik verbeeld mij de zilte lucht te ruiken en droom al snel weg naar de Noordzeekust. Ik hoor het gekrijs van de mantelmeeuwen. Ik zie verderop ook sterntjes boven de golven zweven en soms, alsof de zwaartekracht een stern teveel wordt, stort die als een baksteen tussen de golven, om na enkele seconden met een klein visje tussen de snavel weer in de lucht te verschijnen. Op ongeveer twintig meter van een strekdam verschijnt een kop van een zeehond tussen de golven. Achterdochtig kijkt hij om zich heen of de kust veilig is Verderop zie ik langs de waterlijn een paar vissers staan. Karakteristiek voor het strandvissen staan de hengels rechtop, licht op en neer te wippen op het ritme van de golfslag van de branding. Ik ga een 100 meter naast hun staan en maak mijn visspullen klaar. Op deze stek is, na de laatste storm, een behoorlijke mui ontstaan op ongeveer zestig meter uit de kant. Ik heb in de hengelsportwinkel die vlak bij deze stek is gevraagd hoe de vangsten waren en kreeg een paar goede tips, waaronder de mui.

Ik heb twee strandhengels van 4,50 meter voor werpgewichten tot 175 gram. Shimano Biomaster molens met Dyneema van 20/100. De molen moet niet te snel zijn want dan draai je de vis van de haak af tijdens het binnendraaien van de lijn. Ik heb een voorslag van 7 meter monofilament van 70/100 taps aflopend tot diameter 30/100 met aan het eind een leadclip bevestigd om snel van onderlijn te kunnen wisselen tijdens het beazen van de haken. Ik heb thuis de voorslag gemaakt van verschillende diameters monofilament lijn die ik onderling met elkaar verbonden heb door een achtje te maken in de dikkere lijn en de dunnere lijn door het achtje te halen en vervolgens een grinner knoop om de lijnen met elkaar te verbinden. (zie tekening)
Vanaf het strand met natuurlijk aas op kabeljauw en gul vissen. Goed aas: zeepieren, kweekzagers, mesheften, Franse tap, De Belgische kust en Nederlandse kust bieden goede stranden om op kabeljauw en gul te vissen
Ik bevestig op de ene hengel een Jojo-onderlijn aan de leadclip van de voorslag. Op de andere hengel monteer ik een wapperlijn met dubbele haak om zo de kans om een vis na de aanbeet te haken te vergroten. Op deze wapperlijn doe ik lekker veel aas. Via de onderste haak rijg ik vier zeepieren en twee mesheften op de lijn. Nog een stukje makreelstripje op de onderste haak en de bovenste haak. De stripjes makreel maak ik met bindelastiek op de haaksteel vast. De bovenste haak schuif ik zo ver mogelijk naar het op de lijn geregen aas. Een grote hap waarmee ik gericht op de grote gul kan vissen. Ik monteer een Break-away lood van 175 gram. Ik werp in, iets over de mui heen. Nu zal door de druk van de stroming op de lijn het aas een stuk naar de kant getrokken worden. Nadat de ankers van het lood zich in het zand hebben vastgewerkt ligt mijn aas nu enige meters dichter bij de kant op de rand van de mui. Ik draai de lijn nu niet te strak maar laat een bocht in de lijn en plaats de hengel in de steun.

De hengel met Jojo-onderlijn is voorzien van een haak maat 1/0 om ook uit te vinden of er kleinere vis aast. Ik rijg hier twee zeepieren op en werp een meter of tien rechts van de andere hengel maar minder ver zodat het lood zich in het midden van de mui vast trekt in het zand. Als hengelsteun gebruik ik een lange strandsteun met kokers waarin de hengel vrij staat van zand en water zodat ik dicht bij de waterlijn kan vissen en waarmee de hengel mooi rechtop afgesteund is zodanig dat ik ook minder last heb van de golven van de branding. Op de top van de hengel heb ik een belletje gemonteerd, omdat het constant omhoog kijken anders de nodige nekkramp gaat veroorzaken. Je leert het geluid van de aanbeten wel herkennen als je hier eenmaal mee vist. Ouderwets maar doeltreffend voor deze omstandigheden.

Ik heb verder niet veel bij me. Vier reserve loodjes, een onderlijnenmap met thuis klaar gemaakte reserve onderlijnen. Reserve haken in verschillende maten, klosjes voor haaklijnen, vismes, wartels en connectoren, punttang, busje WD-40 olie, oude doek, thermoskan met thee. Alles in een rugzak. Een emmer om op de heenweg het aas in mee te nemen en op de terugweg de gevangen vis in mee te nemen. Lieslaarzen en een stevige, ventilerende jas die winddicht en waterafstotend is waarin ik ook mijn mobiele telefoon veilig kan bewaren. Hou het strandvissen simpel en neem niet meer mee dan je nodig hebt.

Aanbeet van gul

De leadclip handig visaccessoires voor kabeljauw en gul vissen. Na ongeveer tien minuten maak ik de reserveonderlijn klaar. Ik rijg hem vol met aas. Door middel van de leadclip(of quicklink) aan het eind van de voorslag kan ik makkelijk van onderlijn wisselen zodat er weer snel een beaasde montage in het water ligt. Dan hoor ik onmiskenbaar het getingel van het belletje op de top van de hengel. Ik zie dat mijn linker hengel krom wordt getrokken alsof die een gracieuze buiging naar de zee maakt. Om dan weer helemaal recht te schieten als het lood uit het zand is getrokken en de lijn slap valt. Ik sprint naar de hengel, pak hem uit de steun en begin tegelijk de lijn binnen te draaien. Na een tiental windingen voel ik weerstand en ik doe een paar stappen achteruit om goed contact te krijgen met de vis aan de andere kant van de lijn. Ik voel aan het typerende bonken dat het een gul is, een grote gul die tijdens de dril een paar keer de hengel krom als een hoepel weet te trekken. Ik draai de vis langzaam binnen, de woeste bonken met de hengel opvangend en door soms een stukje mee te lopen richting de zee. Zo weet ik de gul in de branding te krijgen. Nu is het opletten omdat de golven veel druk op de vis en dus de haak uitoefenen. Zodra er een golf binnenkomt loop ik snel achteruit om zo de gul, surfend op de golf, het strand op te trekken.

Ik zet de hengel in de steun en loop snel naar de gul, die happend met zijn bek en klappend met zijn staart op het strand zijn verzet gewoon voortzet. Als ik bij de gul aankom zie ik zijn dikke buik goed, dit is zeker een vis van twee kilo. Een mooi begin van deze vissessie op het strand. Ik ga op mijn knien naast de gul zitten. Ik pak de gul achter zijn kieuwen en kijk in zijn bek en kan de 1e haak zien, die wel ver in zijn keel zit. Ik til de gul op en loop naar de rugzak waar de punttang in zit.

In de verte hoor ik het loeien van een scheepshoorn ik draai me om en speur de horizon af. Er is geen schip in de wijde verte te zien. Weer het loeien van een scheepshoorn en het geluid wordt steeds harder. Ik sta met de gul in mijn handen op het strand en kijk om mij heen.

Ik zie geen golvende zee meer maar langzaam rijdende auto's om mij heen. Ik heb ook geen gul in mijn hand maar mijn autostuur en ik zie in mijn achteruitkijkspiegel boze automobilisten die toeteren. Alsof ik na een diepe duik weer boven water kom hap ik naar adem en ben in n klap terug in de realiteit. Ik kijk weer om me heen en sta nog steeds midden in een file.

Terwijl ik mij verontschuldig naar de andere automobilisten tik ik op mijn mobiel het nummer van de hengelsportwinkel in. Aas bestellen. Het wordt echt weer eens tijd voor een gullensessie vanaf het strand.

Zeevissen vanaf het strand op kabeljauw en gul vissen.
kabeljauwen vissen in de Nieuwe WaterwegKabeljauw vissen met een kleine bootGul vissen in de Nieuwe Waterweglees meer . . .

Er is ook een serie over zeebaarsvissen verschenen: lees meer . . .

 zeebaars vissen met een dobber   
Naar boven

Ik stel uw feedback zeer op prijs. Als u wilt kunt u via onderstaand reactieformulier reageren!
HTML Comment Box is loading comments...
. . . Zeebaarszwerver . . . zeebaarszwerver leren vissen op kabeljauw, zeebaars en gul op de Maasvlakte en Zeeland