Zeebaarszwerver gaat zeebaars vissen met shads op zeebaars

Kabeljauw keert tijdelijk terug naar paaigronden

De wintermaanden in de lage landen kenmerken zich door het langzaam langer licht worden van de dagen. De temperatuur is vaak laag en het weer regelmatig miezerig. De oevers van de brakke rivieren ogen saai zonder de zomerse franje van bloeiende planten en bomen.

Ook onder de waterspiegel van het zoute water is er minder te beleven. Tijdens de stille tijd in het gul vissen krijg je oog voor mooie momenten Mede door de lage temperatuur van het kustwater verkiest veel rondvis de open zee boven de brakke rivieren en het ondiepe kustwater. De maanden januari en februari zijn niet de favoriete maanden om op de kabeljauw te gaan vissen. Naast de lage temperatuur van het kustwater wordt de kabeljauw ook geprikkeld door het langer licht worden om weg te trekken uit de Nederlandse kustwateren en te gaan paaien. Ergens in februari, zo is mijn ervaring, wordt er op de spreekwoordelijke fluit geblazen en trekken massaal de grotere paairijpe gullen weg uit het kustwater. Er is geen grote gul meer te vangen vanaf de kant en de toppen van de zeehengels met de grote haken zullen dus even niet krom getrokken worden door een aanbeet van gul. Dit zou voor iedere zeevisser een tijd van hoop moeten zijn. Hoop omdat er op een natuurlijke wijze zorg wordt gedragen voor een gezonde kabeljauwstand.


"Bescherming grote vissen
kan leiden tot betere visstand"

Helaas is de werkelijkheid anders. De paaigronden van de kabeljauw worden nog steeds leeggevist door beroepsvissers uit allerlei landen. Bedenk eens dat een volwassen kabeljauw van 80 centimeter gemiddeld 3 miljoen eitjes produceert tijdens de paai. Zou het niet mooi zijn als deze vis dan ook de gelegenheid krijgt om daadwerkelijk het paairitueel te voltooien zonder verstoring van de mens.
Grote gul, dus kabeljauw, vangen in de Nieuwe Waterweg lukt weer in het voorjaar
Ik ben een groot voorstander van een algeheel visverbod op kabeljauw in de paaitijd. Niet alleen voor het beroep maar ook de sportvissers in de kleine bootjes zullen zich eraan moeten houden. Helaas is dit moeilijk op Europees niveau voor elkaar te krijgen. De commerciŽle belangen van de verschillende Europese naties zijn te groot om de kabeljauw goed te beschermen. De wetenschappelijke onderzoeken naar de kabeljauwstand daarentegen zijn onomstotelijk in het voordeel van een gesloten periode ter bescherming van de kabeljauwstand in de Noordzee.

"In het voorjaar kunnen er vanaf de kant
weer flinke gullen gevangen worden"

Goed. Dat gezegd hebbende is het tijd om weer terug te gaan naar het onderwerp. Er zal een moment zijn dat de kabeljauw klaar is met paaien. De eitjes en later larven zullen met de zeestromen meedrijven in de bovenlaag van de zee. Hopelijk groeien deze uit tot een goede jaarklasse kabeljauw en vinden ze binnenkort ook de route naar onze kuststreek. Na een korte rustperiode zullen ook de afgepaaide vissen terugkeren naar de ondiepe, voedselrijke kuststreek van de Noordzee om zich vol te proppen. Eten of gegeten worden is en blijft de wet onder water. Een lage watertemperatuur kan de terugkeer van gul vertragen. Uiteindelijk komen de grote gullen weer binnen het bereik van onze rijkelijk beaasde onderlijnen.

Hopelijk kunnen wij en later onze kinderen nog lang genieten van het vissen op de gul.
Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst geldt ook voor het zeevissen

Voor de serie vissen op kabeljauw volgt u deze link

De inhoudsopgave van de serie "We gaan op zeebaars vissen" kunt via deze link bereiken

Wilt u op de hoogte gebracht worden als een volgend deel gepubliceerd is   Inschrijven maillijst

 Softbaits, Shads, twisters voor snoekbaars en zeebaars in combinatie met een loodkop uitstekend kunstaas   
Naar boven
Ik stel uw feedback zeer op prijs. Als u wilt kunt u via onderstaand reactieformulier reageren!
HTML Comment Box is loading comments...


. . . Zeebaarszwerver © shads, softbaits in webwinkel makkelijk bestellen