Zeebaarszwerver gaat zeebaars vissen met shads op zeebaars

Deel 6.2: Tips om gul te vangen, stekkeuze en aas


Stekkeuze

De pier in Blankenberge is een druk bezochte stek Voordat we kunnen gaan vissen wil je eerst weten waar je kunt zeevissen vanaf de kant. Handig is om de eerste keren met iemand mee te gaan en ervaring op te doen. Natuurlijk hebben we de winkelier, tijdens de aankoop van de visspullen, ook gevraagd naar de vangstervaringen van de laatste tijd. Een goed geïnformeerde en ervaren winkelier zal je ook wel tips geven over stekken als je zeevismateriaal bij hem koopt. Als je in de gelegenheid bent rij dan een keer naar de zee en bezoek de stek die je voor ogen hebt. Maak een praatje met de vissers die je daar in de omgeving aantreft. De meeste vissers zijn wel bereid om informatie te delen met enthousiaste vissers. Ben je niet in die gelegenheid dan is internet ook een goede bron van informatie. Allereerst plan je de vistrip rond een bepaald getij met de getijdentabel. Bijvoorbeeld in de Nieuwe Waterweg is het goed vissen op de gul, twee uur voor hoog water tot twee uur na hoog water.

De windrichting kan ook bepalend zijn voor je stekkeuze. Op sommige stekken vis je graag "onder de kant" met de wind op je kop. Op andere stekken wil je lekker ver kunnen werpen en deze stek kies je als de wind daar in je rug waait. Met Google earth inzoomen op de omgeving waar je wilt gaan vissen, geeft ook al een aardig inzicht van de vismogelijkheden.

Zeeaas voor de gul

Zeepier

rode zeepier 'leegloper' fantastisch aas voor gul De zeepier is het belangrijkste aas om op gul te vissen. De zeepier leeft gewoon in de Noordzee en staat ook op het menu van de vissen die langs de kust foerageren. Verse zeepieren zijn het beste. Als je in staat bent om naar zeepieren te spitten en je kan er binnen een dag mee gaan vissen, dan heb je het best mogelijke aas beschikbaar. De pieren verspreiden een geur onder water waar de vissen op afkomen.

Twee soorten pieren worden het meest aangeboden; de "rode" leegloper en de zwarte pier. De zwarte is meestal kleiner en iets steviger. Het op de haak zetten is makkelijker. Bij de rode leegloper is het de kunst om de zeepier heel te houden bij het op de haak rijgen. De zeepieren worden meestal verkocht per portie van 25 of 50. Mijn voorkeur gaat uit naar flinke pieren.Voordat ik hem op de haak rijg knijp ik de achterkant eraf. Hier zit vaak nog zand in en dit belemmert het goed op de haak rijgen. Ik begin altijd met de kop eerst, mik de haakpunt in de opening bovenop de kop. Knijp dan zachtjes achter de kop met twee vingers en probeer de pier langzaam door te schuiven over de haak heen. Let op dat je niet aan de zijkant de haak er uitdrukt maar pas aan de achterkant van de zeepier. Schuif de zeepier verder op de lijn over de haakoog heen. Rijg hierna op dezelfde manier de volgende zeepier op de haak.

"Meerdere pieren op de haak voor aantrekkelijk geurspoor"

Ik vis doorgaans met drie zeepieren op één haak. Ga ik meer zeepieren gebruiken dan monteer ik een tandemhaak boven de eerste haak. Haal de lijn 2 keer door de haakoog heen, draai je lijn een paar keer om de steel en schuif hier een krimpkousje overheen. Krimpkousje warm maken boven waterdamp en de haak kan licht schuiven. Nadat de pieren op de eerste haak zijn geregen en doorgeschoven op de haaklijn schuif je de tweede haak naar beneden tot aan de pieren. Let op dat je de haak niet door een pier prikt. De tandemhaak zit er puur om vis te haken die in de achterste pieren hapt. Het spreekt voor zich dat meerdere pieren een sterker geurspoor in het water maken en de kans dat een gul jouw aas vindt vergroten.

zwarte zeepier kleiner aas voor gul Een onderlijn met twee haaklijntjes(paternoster) maakt weer een sterker geurspoor. Om het voor de gul niet al te moeilijk te maken om je aas met zijn bek te vinden plaats ik bij een paternoster mijn twee haaklijnen(of drie) niet te ver uit elkaar. Maximaal 30 centimeter en gebruik ik korte haaklijntjes maximaal 20 centimeter. De haakpunt moet altijd vrij zijn om optimale hakingskans te hebben als een gul in je aas hapt. Om de zeepier niet te ver naar mijn haakpunt te laten glijden monteer ik een stevig aasje als laatste en deze fixeer ik met bindelastiek op de haaksteel. Goed, stevig aas om als laatste te plaatsen is mesheft, inktvis of reepjes makreel(wijting kan ook).

De knoop waarmee de haak aan je haaklijn is geknoopt moet heel kort afgeknipt zijn zodat hij de pier niet kan lek steken. Je kan ook een dun krimpkousje over de haakknoop heen trekken en weer verwarmen met waterdamp zodat deze krimpt. Heb je problemen met het op de haak rijgen van de zeepier koop dan aasnaalden. Let op dat je de juiste maat aasnaald koopt voor je haakmaat. Rijg dan eerst de pier op de aasnaald. Vervolgens plaats je de holle kant van de aasnaald over de haakpunt en schuif je de pieren je haak op. Hou hierbij je haaklijn strak. Beetje WD40 olie op je aasnaald maakt dit werkje een stuk makkelijker. Er doen zelfs vissersverhalen de ronde dat WD40 een aantrekkelijk geurspoor heeft voor vissen.
Na de aankopen wordt het nu echt tijd om op de gul te gaan vissen.

Lees ook deel 6.3 Tips om gul te vangen, op gul vissen en vangen deze link

De inhoudsopgave van de serie "We gaan op zeebaars vissen" kunt via deze link bereiken

Wilt u op de hoogte gebracht worden als een volgend deel gepubliceerd is   Inschrijven maillijst

 Softbaits, Shads, twisters voor snoekbaars en zeebaars in combinatie met een loodkop uitstekend kunstaas   
Naar boven
Ik stel uw feedback zeer op prijs. Als u wilt kunt u via onderstaand reactieformulier reageren!
HTML Comment Box is loading comments...


. . . Zeebaarszwerver © shads, softbaits in webwinkel makkelijk bestellen