Zeebaarszwerver gaat zeebaars vissen met shads op zeebaars

Tips om gul te vangen vanaf de kant, misschien wel een grote kabeljauw

Op gul vissen vanaf de kant is minder moeilijk dan menig visser denkt. Wel is er basiskennis nodig om deze legendarische zwerver van de zee te verschalken. Onder andere kennis van de zee, stroming en getijden maar ook vistechnieken zoals aaspresentatie kunnen er voor zorgen dat er goede gul vangsten gemaakt worden.

Vaak heeft de visser die aan zee gaat vissen wel viservaring opgedaan in de slootjes en vijvers in zijn woonomgeving. Eenmaal langs de grote zoute plas aangekomen is het toch even slikken bij de aanblik van zoveel water. Referentiepunten waar de vis kan azen zijn schaars. Dan krab je je toch even achter je oren en vraag je jezelf af; waar te beginnen en vooral ook hoe? In de komende zeevisartikels worden algemene tips gegeven voor vissen op gul.

Materiaalkeuze

Strandhengel

strandhengels, driepootsteun, aasbak en rugzak gevuld met overige vismaterialen Geschikte materialen om op de gul te vissen zijn onmisbaar en ook goed verkrijgbaar bij de hengelsportwinkel die ook zeevismaterialen in zijn assortiment heeft. De strandhengel is een belangrijke aankoop. Strandhengels die werpgewichten van 100 gram tot 200 gram aan kunnen zijn nodig. Let op de ogen deze moeten corrosie bestendig zijn, maar ook goed gemonteerd op "de rug" van de hengel en een goede verdeling hebben om het lood goed weg te zetten. Het startoog moet in verhouding staan met de grootte van de molenspoel anders spoelt de lijn niet goed af tijdens de worp en is er te veel weerstand. Ga je met Dyneema-lijn vissen dan moeten de ogen hiervoor geschikt zijn. Een progressieve buiging van de strandhengel werpt lekker en hiermee ben je in staat om ook de zwaardere gul goed te drillen boven kleilagen en steenstort. Het handvat is wat stijver dan de rest van de strandhengel en buigt niet door. Het handvat eindigt met een stevige cone. De top van de strandhengel heeft een kleur die afwijkt van de rest van de hengel en hierdoor opvalt in het donker. Vaak is het even zoeken welk werpgewicht ideaal is voor je strandhengel. De lengte en "werpkracht"van de strandhengel dient afgestemd te zijn op de lengte en kracht van de visser. Met andere woorden: "Om het karakter van een strandhengel boven te krijgen moet je de strandhengel kunnen mannen".


"Goed materiaal is de sleutel tot gul vangsten"

Zeemolen

Robuust, corrosie- en schuurbestendig, krachtig, snel en toch licht zijn de kenmerken van een goede zeemolen voor de gul. De molenbeugel en de lijnrol zijn in een gesloten systeem gemonteerd en kunnen omgaan met de krachten die er op uit geoefend worden tijdens het vissen. Net als de slinger, die ook een grote handgreep heeft om ook onze krachten op kwijt te kunnen. Hoge inhaalsnelheid is een belangrijke eigenschap net als kruislings opwikkelen van de lijn. Reservespoelen zijn zeer handig waardoor je makkelijker in kunt spelen op veranderende omstandigheden tijdens het vissen. Onderhoud is een belangrijk onderdeel van zeevissen. Na het vissen driepootsteun, molens en hengels altijd afspoelen met lauw water en de molen ook regelmatig opnieuw invetten. Controleer de hengel en bindsels van de ogen regelmatig op lakschade en indien nodig de lak bijwerken. Zout en zand kan een verwoestende werking op je materialen hebben.

Lijnen

onderlijn voor de gul De keus voor de lijn maak je uit monofilament lijn(nylon) en Dynemaalijn. De rek in Nylon kan een voordeel zijn op momenten dat er voorzichtig geaasd wordt en minder verstoring van je aas leidt tot meer vangsten. Het grootste voordeel van Dyneema is meer trekkracht bij een geringere diameter ten opzichte van nylon. Er zit geen rek in Dyneema en het is geheugenloos. Ik vis doorgaans in de kanalen en Nieuwe Waterweg met een dyneema lijn met een diameter van 20/00e die extra schuurbestendig is. De reservespoelen zijn opgespoeld met een dunnere versie Dyneema 14/00e (vissen vanaf het strand) en één met monofilament 35/00e. Nylonlijnen hebben we wel nodig voor een shockleader of voorslag. Ik vis zelden met een shockleader omdat doorgaans mijn visstekken obstakelrijk zijn en ik een voorslag van anderhalve meter afdoende vindt. Mijn voorslag is doorgaans 70/00e en de hieraan bevestigde haaklijntjes zijn van zogenaamd geheugenloos nylon(Amnesia) met een trekkracht van 4 tot 9 k.g. Suffix als haaklijn is ideaal bij een bodem met veel mosselen of steenstort.

Haken voor de gul

De haak is het laatste stukje van de lijn waarmee we de gul proberen te verschalken. De haak heeft 2 belangrijke taken.
  • Aaspresentatie
  • De vis haken
goede haak voor de gul Voor de aaspresentatie is het belangrijk dat de juiste grootte en dikte van de haken geselecteerd wordt. Met een te dikke en te lange haak zijn zeepieren niet goed op de haak te schuiven. Ook moet de maat van je haak in verhouding zijn tot het aas dat je gebruikt. Op de haaksteel zitten kleine weerhaken die weer voorkomen dat de zeepier (of ander aas)naar beneden zakt. De punt is vlijmscherp en de bocht van de haak is wijd genoeg zodat de punt van de haak buiten je aas steekt om goed in de bek van de gul te blijven steken als het aas opgezogen wordt. De haak is niet met de hand om te buigen. Een niet te groot oog. Op gul vis ik vooral met de Gamakatsu VP/Worms. In de maten 1/0 tot 3/0. Pas de grootte van de haak aan, aan de grootte van de zeepieren(of ander aas).

Lood

Zeelood met vleugels en Waterweglood Bruikbaar lood om op gul te vissen is ankerlood. Vooral op de hard stromende Noordzee en de aangrenzende kanalen is het vaak nodig om je aaspresentatie goed te "verankeren" middels ankerlood om de vis te kunnen verleiden. De ankers moeten bij het ophalen weer omklappen voor minder weerstand en om vast haken aan de bodem of obstakels te voorkomen. Er zijn allerlei vormen te verkrijgen, maar de torpedovormige ankerlood met vleugels en verder zonder fratsen, blijft mijn favoriet. Soms is het mogelijk om onverankerd te vissen, bijvoorbeeld als het minder hard stroomt. Of als je op het strand tegen de rand van een mui kan vissen. Het gewicht van het lood hangt weer af van de omstandigheden, jouw werpmogelijkheden en de eigenschappen van de hengel. Dit moet je aan "den lijve" ondervinden. Het meest gangbare gewicht ligt tussen de 125 en 175 gram.

Een loodlift is nodig om de onderlijn snel omhoog te krijgen en handig bij een obstakelrijke bodem of een oever met veel steenstort, zoals bij de Nieuwe Waterweg.Na de aankopen wordt het nu tijd om op de Gul te gaan vissen.

Lees ook deel 6.2 Tips om gul te vangen, Stekkeuze en aas deze link

De inhoudsopgave van de serie "We gaan op zeebaars vissen" kunt via deze link bereiken

Wilt u op de hoogte gebracht worden als een volgend deel gepubliceerd is   Inschrijven maillijst

 Softbaits, Shads, twisters voor snoekbaars en zeebaars in combinatie met een loodkop uitstekend kunstaas   
Naar boven
Ik stel uw feedback zeer op prijs. Als u wilt kunt u via onderstaand reactieformulier reageren!
HTML Comment Box is loading comments...


. . . Zeebaarszwerver © shads, softbaits in webwinkel makkelijk bestellen