Zeebaarszwerver gaat zeebaars vissen met shads op zeebaars

Tips voor vissen in de Nieuwe Waterweg; de visstek waar volop gul gevangen kan worden.

De Nieuwe Waterweg zit in de winter vol met zeevis. Vanaf hartje Rotterdam tot aan de stenen glooiing op de Maasvlakte kan je volop vissen op de gul. Pak Google Earth er eens bij, volg de Nieuwe Waterweg en zoom in op de vele stekken die aanwezig zijn en kies jouw stek uit. Zo zijn er aan de Hoek van Holland kant van de Nieuwe Waterweg, geschikte en goed bereikbare stekken om de gul te vangen.

Er zwemmen grote vissen in de Nieuwe Waterweg Ik ga hier 's winters graag vissen op de gul. Ik kies de avonden uit met een goed getij om een paar uur in het donker te zeevissen. Aas is in de omgeving te halen. In Rotterdam, Schiedam, Monster, Maassluis en ook Hoek van Holland zijn goede hengelsportwinkels die uitstekend zeeaas verkopen. Bel ze wel even van tevoren op om je aas te bestellen en zo een teleurstelling te voorkomen. Je kan hier ook het laatste lokale visnieuws horen en je verder laten voorlichten. Er staan vaak ervaren zeevissers achter de balie, die uitstekend op de hoogte zijn van de laatste gebeurtenissen langs de zoute waterkant. Je kan je viskist nog even bijvullen met de ontbrekende materialen.

Langs de Waterweg is het wel vaak druk , dus hou rekening met elkaar. Ga niet te dicht op elkaar staan. De stroming is hier hard en je wil niet de hele tijd bij je buurman over zijn lijnen heen gooien. Heb je eenmaal een goede stek waar je je vismateriaal kan uitstallen, maak dan even een paar proefworpen met alleen een anker lood bevestigd. Er zijn een paar plekken waar de bodem vol ligt met steenstort of andere narigheid waar je aan vast blijft zitten. Zit je tijdens de proefworpen al vast dan kun je beter een stuk opschuiven om een geslaagde vissessie te hebben. Een lamp vind ik heel handig en heb ik meestal wel bij me. In principe is een hoofdlamp afdoende om 's nachts goed te kunnen vissen. Het is maar net waar je budget ligt.

Het is een schuine stenen kant waar we op vissen. De kant kan spekglad zijn. Let goed op tijdens het vissen. Je zal niet de eerste zijn die hier uitglijdt met een hengel in je hand en zo je hengel kapot slaat op de stenen. Je kunt het geluk noemen als alleen je hengel kapot is. Goed schoeisel met stevige, bij voorkeur anti-slip zool, is hier, zeker bij vochtig weer, vereist. Als je met laag water vist dan kom je ook nog eens tussen de met algen begroeide stenen te lopen en zeker in het donker kan dit een hele onderneming zijn met verkeerd schoeisel.

Goed lood om op de gul te vissen in de Nieuwe Waterweg Zoals vrijwel overal in de Nieuwe Waterweg ligt er direct onder de kant, zeg op op de lijn van het lage tij, een heleboel basaltblokken. Hou tijdens het hoge tij, hier rekening mee, bij het binnen draaien van je lijn. Zorg dat je haaklijn hoog door het water gaat door te blijven binnen draaien. Het is daarom ook verstandig om een loodlift te gebruiken in de Waterweg. Hierdoor zal je haaklijn sneller hoog in het water zijn. Is je lijn eenmaal uit het water dan stuitert je lood het laatste stuk op de stenen kant. Gebruik daarom geen dure loodsysteem want die is gegarandeerd naar de knoppen, maar gebruik het goedkopere ankerlood. Bij de eerder genoemde hengelsportwinkels is regelmatig het zogenaamde "Waterweg lood" te koop, Hier is aan het lood al een loodlift vastgemaakt van metaal. Handig. Ook is er lood voorgevormd met een soort vleugels, dit helpt ook.

De stekken onder water

In de Nieuwe Waterweg zijn er verder uit de kant, door stroming en scheepvaart, twee of meerdere kleilagen onder water ontstaan. Uitstekende stekken om zeevis te vangen.

Als je ver uit de kant vist over de kleilagen heen, moet je wel zorgen dat je tijdens het binnendraaien niet vast komt te zitten aan de kleilaag. Heb je een loodlift gemonteerd dan trek je die zeker niet meer los van de kleilaag. Een simpele onderlijn zonder extra zaken gemonteerd(zonder loodlift, baitclips en afhouders) kan in dit geval je redding zijn. Een jojo onderlijn of een simpele wapperlijn voldoen dan prima. Deze trek je dan met een beetje kracht door de kleilaag heen. Als je een gul aan de haak hebt en je komt in de kleilaag vast te zitten trek dan niet harder, maar zet de hengel terug in de steun met een beetje slappe lijn. Vaak zwemt de gul het zaakje weer los en kun je weer proberen hem over de kleilaag heen te krijgen door rustig binnen te draaien. Ik vind een Jojo-onderlijn als je ver weg wilt vissen zonder loodlift aan te raden. Wel is voor verre worpen een snelle molen vereist in combinatie met een lange hengel. Hengels van 4,50 tot 5,50 meter, om je lood snel hoog in het water te krijgen.

Ik vis graag op de eerste twee kleilagen. Dit zijn vooral goede stekken als je de wind pal tegen hebt. Door de wind en in het donker komt de vis "onder" de kant. De kleilagen zijn plekken waar het natuurlijk aas zich concentreert. Op 1 hengel monteer ik een Jojo-systeem met twee grote haken, de zogenaamde tandem-haken. Schuif een haak met een krimpkous op de lijn en hieronder de andere haak geknoopt. Rijg de laatste haak vol met aas (zeepieren, zagers, mesheft) schuif nu de tweede haak over je aas heen. De tweede hengel monteer ik doorgaans een onderlijn met twee lange verenstalen afhouders en een kort haaklijntje met haakmaat 1/0 en een loodlift. Dit is geen constructie waar je ver mee werpt maar dit is, als de wind op de kop staat, niet nodig. Zoals al eerder genoemd is ankerlood nodig om je aas in de buurt van de bodem te kunnen houden. Gebruik je geen ankerlood dan drukt de stroom binnen een minuut je aas naar de kant toe. Hou tijdens het inwerpen rekening met de stroming en de diepte. Dus werp tegen de stroomrichting in. Nadat het lood de bodem heeft bereikt zal het lood nog even over de bodem kruien voordat je ankers houvast hebben gevonden. Draai hierna je lijn niet helemaal strak en plaats de hengel in de steun. Een stevige driepootsteun is een must..
De 3 favoriete onderlijnen voor gul vissen in de Nieuwe Waterweg
Er wordt in de Nieuwe Waterweg veel met een jojo lijn gevist. Dit systeem zorgt ervoor dat na het haken van een vis het lood boven de vis komt. Hierdoor bungelt je lood tijdens het binnen draaien niet onder een vis en zal je lood minder snel blijven haken aan de vele onderwater obstakels die je tijdens het binnen draaien moet zien te ontwijken.

De twee kleilagen zijn de plaatsen waar ik mijn haken met aas aanbied. Zeker in het donker vergt dit enige oefening. Een paar proefworpen kan hierbij helpen om goed de positie te bepalen waar je je aas wilt hebben.

Favoriete getij voor gul in de Nieuwe Waterweg

Het favoriete getij voor de gul in de Nieuwe Waterweg is toch wel opkomend water. Dan stroomt er vers zeewater de Nieuwe Waterweg in, vol met kleinere zeediertjes en daar achteraan de gul.

Probeer 2 uur voor hoog water aanwezig te zijn. De stroom komt er dan, ter hoogte van Hoek van Holland, aardig in te zitten. Blijf na hoog water vissen tot 1 a 2 uur na hoog water. Dit levert mij vaak de beste resultaten op. Soms wil ik nog wel eens goede resultaten boeken op laag water. Vooral als minder regenwater uit het achterland wordt aangevoerd.

De vele krabben dwingen je om regelmatig je aas te controleren. Soms blijft er een grote krab aan de haak hangen en moet je even aan de bak als de krab dwars in de stroom hangt en jij deze mag binnen draaien over de obstakels heen. Zie het maar als een goede oefening voor als er echt een mooie gul aan de haak zit.

Succes. krab is het favoriete voedsel van de gul

kabeljauw vissen in de Nieuwe Waterweg Voor de serie vissen op kabeljauw volgt u Gul vissen in de Nieuwe Waterweg deze link

De inhoudsopgave van de serie "We gaan op zeebaars vissen" kunt via deze link bereiken

Wilt u op de hoogte gebracht worden als een volgend deel gepubliceerd is   Inschrijven maillijst


 Softbaits, Shads, twisters voor snoekbaars en zeebaars in combinatie met een loodkop uitstekend kunstaas   
Naar boven

Ik stel uw feedback zeer op prijs. Als u wilt kunt u via onderstaand reactieformulier reageren!
HTML Comment Box is loading comments.... . . Zeebaarszwerver shads, softbaits in webwinkel makkelijk bestellen