Met Zeebaarszwerver kabeljauw en gul vangen

Op gul vissen in de Nieuwe Waterweg

De Nieuwe Waterweg is een fantastische omgeving voor verschillende soorten zeevissen. Er zijn tijdens de verschillende jaargetijden twee vissen die van de Nieuwe Waterweg het hele jaar door een topstek maken. In de zomer is de zeebaars op jacht en in het winterseizoen zwemt de kabeljauw rond op zoek naar zijn voedsel.

Je kan er het hele jaar door je zeevissers energie kwijt. Halverwege september zorgen de koudere nachten en het vele regenwater uit het achterland ervoor dat het water geleidelijk aan daalt naar voor de kabeljauw aantrekkelijke temperaturen. Belangrijk voedsel voor de kabeljauw is de krab die op de bodem van de Nieuwe Waterweg zijn kostje bij elkaar krabbelt. Deze condities zijn goed voor weer een gulleninvasie in de Nieuwe Waterweg. De gulleninvasie begint vaak al medio september.

De Nieuwe Waterweg zit vol met krab dit is natuurlijk aas voor kabeljauw en gul Als de kabeljauw nog jong is wordt deze gul genoemd. De gul is heerlijk om te eten en het op de gul vissen is ook een groot plezier. Als de gul toehapt, is de klap op de hengel vaak keihard waardoor de hengel na de aanbeet in de steun danst en de visser die reageert door als een pijl naar de hengel te zoeven. Eenmaal de hengel in de hand begint het zware gevecht. De gul draait zijn kop in de stroom waardoor het lijkt alsof je vast zit aan de bodem. De visser probeert met pompende bewegingen van de hengel de gul die constant probeert weg te zwemmen, binnen te draaien dat zich weer vertaalt in een bonkend gevoel op de hengeltop.

De gul wordt meestal van ver gehaald en het is dan ook een hels karwij om de gul vele tientallen meters door de felle stroom heen naar de kant toe te pompen. Als de haken weer beaasd zijn kunnen we het hele zwikkie weer richting de horizon smijten. Nee, helaas. Zo werkt het niet. Doorgaans wordt de gul ver weg in de vaargeul gevonden en de vaargeul haal je niet met het standaard smijtwerk.

Het beazen van de haken moet heel nauwkeurig gebeuren om onder water een aantrekkelijke hap te gaan vormen voor de kabeljauwen. De haken met aas worden voor het werpen vastgemaakt aan baitclips om en zo min mogelijk weerstand tijdens de worp te hebben en om het aas in fatsoenlijke staat op de juiste stek te krijgen. Alleen baitclips is niet voldoende. Voor een goede aaspresenatie is ook een goede werptechniek noodzakelijk. De dames en heren die ge´nvesteerd hebben in het onder de knie krijgen van een goede werptechniek hebben duidelijk een voorsprong als het gaat om het vangen van kabeljauw in de Waterweg.

Nieuwe Waterweg = harde stroming

De Nieuwe Waterweg is een van de drukst bevaren "waterwegen" van Europa. Naast dat het een mooi gezicht is tijdens het vissen zijn de boten ook verantwoordelijk voor een behoorlijke beweging in het water wat ongetwijfeld aantrekkelijk is voor de zeevissen. Naast deze bewegingen heeft het getij vrijspel en loopt er een flinke eb- of vloedstroom. De schepen en de stroming veroorzaken veel geulen in de bodem. Verder liggen er vanuit de vaargeul richting de kant verschillende beddingen van kleilagen al dan wel of niet bezaaid met mosselbedden die het binnenhalen van je vangst moeilijker maken.

Vanwege de stroom en diepte is het is noodzakelijk om met ankerlood te vissen. Gewichten van 150 gram tot 200 gram zijn hier gebruikelijk. Een loodlift is onvermijdelijk omdat je anders ook met het binnendraaien van je haken al vast komt te zitten in een kleilaag en het hele zakie kapot trekt

Drie onderlijnen zijn favoriet in de Nieuwe Waterweg namelijk:
  • De Pennel-rig of in "goed" Nederlands de Jo-jo-onderlijn
  • Wapperlijn boven het lood
  • De lange veerstalen afhouders met een korte aaslijn.
De haakmaten zijn flink 1/0 tot 4/0 naargelang het aas of de vismethode die je gebruikt. Rijg de pieren, mesheften zagers door tot op de onderlijn. Je vuist verdwijnt makkelijk in de grote bek van een gul dus wees niet zuinig met het aas. Over aas gesproken, favoriete aas voor de kabeljauw of gul zijn de pier, zagers, mesheften, mosselen, franse tap, zachte krab, stukjes makreel, inktvis.


De Nieuwe Waterweg is een fantastische stek voor kabeljauw en gul De korte dagen maken het mogelijk om aan de Nieuwe Waterweg een avondje in het donker te kunnen vissen. Het is heerlijk om op een avond in het najaar bij een snorrende lamp aan de Waterweg te zitten. De lichten van de imposante industrie, de lichten van de voorbij schuivende schepen of de twinkeling van een ster tussen het voortjagende zwerk zorgen voor een bijzondere ambiance.

Afhankelijk van de wind kun je aan de Rozenburg kant of vanaf de oever van Maassluis of Hoek van Holland vissen. De kabeljauw wordt tot voorbij Schiedam gevangen in de Nieuwe Waterweg. Visstekken genoeg zou ik zo zeggen. De massale invasie van gullen in september en oktober wordt door veel zeevissers met gejuich begroet en levert langs de oevers van de Waterweg een mooi gezicht op van lichtjes van de lampen, toplichtjes en hoofdlampen. De vergelijking met de Koopgoot wordt dan ook vaak gemaakt.

Wat het favoriete getij is gaan we goed onder de loep nemen in een van de volgende hoofdstukken. De ene keer is opkomend tij goed de andere keer vang je weer veel gul bij dood tij of afgaand tij. In de omgeving van de Nieuwe-Waterweg is er nog veel meer uitstekend viswater om de kabeljauw te vangen. Verschillende stekken in het Calandkanaal, Beerkanaal. Vanaf de stenen-glooing kun je tot aan de vorst uitstekend gul vangen maar dan vooral 's nachts. Sommige stekken op de Maasvlakte verdwijnen helaas zoals Papegaaienbek. Hopelijk komen er op de 2e Maasvlakte weer mooie visstekken bij.

Er zijn leuke bijvangsten van wijting, maar ook steenbolk, bot, schar, schol. Verder worden er regelmatig zeebaars vangsten geboekt aan het aas dat bedoelt is voor de gul. Zie zeebaars vissen in de winter om 's winters gericht op zeebaars te vissen. Al met al stof tot schrijven over vissen in de Nieuwe Waterweg en de overige havens en kanalen van de Europoort in het najaar en de wintermaanden, is er genoeg en ik hoop u dan ook graag terug te zien op Zeebaarsengul om de vervolgverhalen vol met tips te lezen.

Wilt u op de hoogte gebracht worden als een volgend deel gepubliceerd is   Inschrijven maillijst

kabeljauwen vissen in de Nieuwe WaterwegMeer tips om in de Nieuwe Waterweg op gul te vissenGul vissen in de Nieuwe Waterweglees meer ...

 gul vissen in de Nieuwe Waterweg   
Naar boven

. . . Zeebaarszwerver . . . zeebaarszwerver leren vissen op kabeljauw, zeebaars en gul op de Maasvlakte en Zeeland