Zeebaarszwerver gaat zeebaars vissen met shads op zeebaars

In de herfst is er veel zeevis te vangen

De havens zijn een oase voor de zeevisser in de herfstperiode. De zeebaars en gul ontmoeten elkaar in de herfst in het diepe water van bijvoorbeeld de Europoort. De gul gaat vervolgens de plek van de zeebaars onder water overnemen maar zal nog enige tijd de concurrentie van de spoedig vertrekkende zeebaars moeten dulden.

herfstperiode stilte voor de storm, onder water is veel vis De mensen in de westerse wereld worden steeds minder beļnvloed door de seizoenen van de natuur. Ze draven maar door in hun hedendaagse overlevingsdrang op jacht naar roem, geld, status, macht. Gevoed door bezuinigingen of beloningen raken we steeds meer verwijderd van het ritme van de natuur en raken in een aangepaste overlevingscyclus. In de natuur, waar de mens aangepast aan de natuur eeuwen moest zien te overleven, is dit anders. In de natuur is het ritme van de seizoenen nog steeds bepalend voor wat er groeit en bloeit. Wie er eet of gegeten wordt. Zo is het zeker ook in de zee.Als de herfst nadert zijn er veel jonge vissen (haringachtigen) en garnalen groter gegroeid tot de maat van aasvis. voedsel voor zeebaars en gul Deze jonge vissen zijn een prima maaltijd voor de zeebaars, die zijn laag vet in de herfst instinctief nog een keer wil aanvullen. Mede door het samenscholen zetten de zeebaarzen elkaar aan tot ware vreetorgies onder water, met als maaltijd de jonge vis en schaaldiertjes. Doordat de watertemperatuur langs de kust daalt komen ook de visjes met de sikjes weer azen langs de Nederlandse kust. Wijting, gul, steenbolk komen op het uitgebreide zeebanket af om hun vraatzucht te laven. Als een soort bescherming tegen de grotere vissen ontstaan er grote scholen van deze vissen in de buurt van de bodem. Deze vissen zoeken in de herfstperiode graag dieper water op waar ze weer samenscholen en zich meer beschermd wanen. Op de bodem zwemt er ook nog veel platvis zoals tong, schol en bot en ondertussen is de schar ook nog in aantocht.


"Callandkanaal is een prima herfststek"

Zo'n diep water, waar in deze periode vaak een vulgus aan vis is, is het Callandkanaal. Het Callandkanaal is voor het grote scheepvaartverkeer een doodlopende route in het havengebied. Mede doordat er geen invloed is van "vies" water uit het achterland, is het behoorlijk helder in het Callandkanaal. Veel vis trekt hier naar binnen en komt niet veel verder. Of de vissen blijven hangen of komen weer langs je beaasde haken. Helaas zijn er door de groeiende industrie in dit gebied, steeds minder stekken langs het kanaal, maar het Callandkanaal blijft gewoon een fantastische stek in de herfst.

Vissen in het Callandkanaal

Vissen in het Callandkanaal is niet moeilijk. Soms kan het er heel hard stromen, rond springtij of met opkomend water bij wind uit west noordwestelijke richting. Dan is het nodig om zwaar te vissen met lood van 175 tot 200 gram. Anders voldoet 125 tot 150 gram lood.

School wijting in calandkanaal oeverbiotoop Als het minder hard stroomt vis ik vaak met lood zonder ankers. De onderlijnen hou ik altijd simpel tijdens mijn visserij op het Callandkanaal. Een staande lijn van 1 meter met twee zijlijntjes gemonteerd. Stroomt het hard dan monteer ik korte verenstalen afhouders om de onderlijn meer naar de bodem te drukken. Over het algemeen ontstaat er door de diepte en druk van het water een bocht in je lijn waardoor je toch wel in de buurt van de bodem vist.

Worpen van zeventig meter zijn vaak al voldoende om in de buurt van de azende vis te komen. Laat na het werpen nog enige tijd de molenbeugel open, om het lood te laten zakken naar de bodem. Let dan goed op de snelheid waarmee de lijn van de spoel draait. Als de snelheid plots verminderd heeft je lood de bodem bereikt en kan je de molenbeugel dichtklappen. Draai nu langzaam lijn op maar niet helemaal strak gespannen. Laat een kleine bocht in de lijn om de aaslijntjes in de buurt van de bodem te houden. Het komt vaak voor, als er scholen wijting in de buurt zijn, dat je al een aanbeet voelt terwijl je de lijn nog aan het strak draaien bent. Wacht dan nog even tot ook je tweede haak aangevallen wordt.

wijting vangst, dit is een mooie maat Je kan hier vanaf een hoge kant met rechte oever vissen. Dicht tegen de oever is veel puinstort begroeid met mosselschelpen en oesterschelpen. Het water is diep, wel 15 tot 22 meter op sommige plekken. De bodem is opgebouwd uit kleilagen die naar de kant toe trapsgewijs oplopen, daarom is het aan te raden om een loodlift te gebruiken.

Er wordt veel met pieren gevist en dit is prima. Ik zet doorgaans mijn tweede hengel uit met een stevigere aassoort, zoals mesheft, om de aanvalletjes van kleine wijting te kunnen weerstaan en gericht de grote vissen er tussen uit te plukken.

Een goede periode om in het Callandkanaal te vissen is naar hoog water toe vissen en een stuk van afgaand water meenemen. Met name als dit getij valt in de avonduren ben ik niet weg te slaan uit deze omgeving. Het is een heerlijke visserij, met vele soorten vis, zoals zeebaars, gul, wijting, steenbolk die je aas kunnen aanvallen alsof ze in geen dagen hebben gegeten. Stil zitten met een bakkie is er in deze periode vaak niet bij, maar ik hoor daar eigenlijk nooit iemand over klagen.

O ja, let wel op, er wordt hier regelmatig bekeurd vanwege het in bezit hebben van ondermaatse vis. Zo'n kleinigheidje is natuurlijk zonde van het geld.


Voor de serie vissen op kabeljauw volgt u deze link

De inhoudsopgave van de serie "We gaan op zeebaars vissen" kunt via deze link bereiken

Wilt u op de hoogte gebracht worden als een volgend deel gepubliceerd is   Inschrijven maillijst

 Softbaits, Shads, twisters voor snoekbaars en zeebaars in combinatie met een loodkop uitstekend kunstaas   
Naar boven
Ik stel uw feedback zeer op prijs. Als u wilt kunt u via onderstaand reactieformulier reageren!
HTML Comment Box is loading comments...


. . . Zeebaarszwerver © shads, softbaits in webwinkel makkelijk bestellen