Met Zeebaarszwerver leren vissen op kabeljauw en gul op de Noordzee

Met een kleine boot op de grote plas.

Kabeljauw is een tot de verbeelding sprekende vis, met een markante kop en soms ondoorgrondelijke eetgewoontes. Alhoewel de kabeljauw al eeuwen in de Noordzee rondzwemt, is zijn uiterlijk dankzij een modieus sikje tegenwoordig modern te noemen.


Het is ook een vis die al eeuwen gegeten wordt in Nederland. Er zijn weinig organen die weggegooid behoeven te worden na het schoonmaken van deze vis. De oorsteentjes worden tot sieraden verwerkt en van het tongetje wordt de Ťchte Kibbeling gemaakt, terwijl de lever verwerkt wordt tot levertraan, waarna moeders het in de wintermaanden dankbaar als voedingssupplement aan hun kroost voeren. Zelf is een kabeljauw niet kieskeurig met wat hij eet, Hij zal met de grote bek, waar een quizmaster jaloers op is, verslinden wat er voor zwemt. Wel wordt zijn eetlust veelal bepaald door de getijdenstromen. Deze getijdenstromen bepalen dan ook wanneer wij ons aas aanbieden als we het op de kabeljauw gemunt hebben.

'Inktvis en pieren spekkie
naar kabeljauw zijn bekkie'

Vissen vanaf de kant op kabeljauw kan vrijwel alleen in de wintermaanden tot en met het begin van de lente. Het aas: zagers, pieren, inktvis, zachte krab, mesheft of een combinatie hiervan. Het maakt niet zoveel uit wat voor aas je gebruikt; wel is het noodzakelijk dat je de kabaljauw/gul veel aas voorschotelt. Vier pieren of een cocktail van inktvis met pieren zijn spekkie naar kabeljauw zijn bekkie. Verder uit de kust zijn de kabeljauwen het hele jaar door te vangen. Als u ooit in de gelegenheid bent in een "kleine" boot een wrak af te vissen dan bent u een bevoorrecht mens. Op de zee is nog vrijheid te vinden, rust en een horizon zonder bebouwing. Een omgeving waar een modern kuuroord jaloers op is.

kabeljauw en gul met de pilker vangen is lekker vissen in de Noordzee `s Morgens vroeg gaan we met het bootje de grote plas op. De boot wordt te water gelaten bij een van de vele Watersport Verenigingen langs de Nederlandse kust, waar je tegen een redelijke lidmaatschapsprijs gebruik mag maken van verschillende faciliteiten, onder andere een tractor. Eenmaal te water wordt er koers gezet naar een wrak op 15 mijl uit de kust, terwijl achter ons de opkomende zon, de silhouetten van de kust doet vervagen.

'navigatieapparatuur wijst
de weg naar het wrak'

De coŲrdinaten zijn ingetikt in de navigatieapparatuur die ons hierdoor de weg wijst naar het wrak. Na drie kwartier zijn we in de buurt gekomen. We zetten nu de dieptemeter aan en gaan de bodem afzoeken naar het wrak. Na een paar minuten verschijnt op het LCD scherm een aftekening van de bodem wat er uit ziet als het silhouet van een kleine woonwijk. Ook wordt de aanwezigheid van vis aangegeven. Aan de hand van het getij wordt het bootje zo geankerd, dat we het boven het wrak kunnen laten vieren. Terwijl de schipper het anker nog aan het vieren is kan ik niet langer meer wachten. Ik pak een hengel met, omdat het nog niet zo hard stroomt, een lichte bladpilker van 75 gram.

terug naar inhoudsopgave gul en kabeljauw met de kleine boot
Naar boven

"Kabeljauw en gul grote vissen
uit de Noordzee"

Kabeljauw en gul grote vissen uit de Noordzee Ik werp de bladpilker iets tegen de stroom in en laat hem tot op bodem zakken. Eenmaal de bodem bereikt begin ik met het vissen door de pilker van de bodem te trekken en weer op de bodem te laten stuiteren (hakkŻh), terwijl de pilker door de stroming van me af wordt gevoerd. Dit alles geeft de pilker (een stuk lood in de vorm van een visje) blijkbaar een natuurlijke actie waardoor de kabeljauw verleidt wordt om tot de aanval over te gaan. Na de derde keer stuiteren hef ik de hengel weer op, maar wordt halverwege door iets zwaars tegen gehouden. "HanguŻh":, schreeuw ik en probeer de lijn om hoog te pompen. Al na een paar slagen van de molen kom ik niet meer verder en omdat de lijn op een plek blijft, terwijl ik de spanning er ophoud, krijg ik het vermoeden dat ik iets anders heb gehaakt dan waar ik op had gehoopt. "Zo ik heb hem weer goed boven het wrak geankerd", zegt de schipper met cynische trots, als hij mijn gezwoeg ziet.

'de schipper heeft meer succes'

Meestal is er weinig hoop meer om de pilker terug te krijgen als die eenmaal aan het wrak vast zit, zo wordt deze pilker ook weer geofferd aan Nautilus. Terwijl ik een nieuwe pilker aan de onderlijn knoop, heeft de schipper aan de andere kant van de boot meer succes. Zijn eerste worp wordt beloond met een mooie kabeljauw van rond de 12 pond. Het eerste kwartier gaat het goed met de vangsten. We vangen een paar mooie kabeljauwen, maar daarna is het helemaal niks meer. We hebben ondertussen ook de aashengels klaargemaakt en over het wrak heen gegooid. Maar de toppen van de hengels bewegen niet. Het lijkt wel of er op een fluit geblazen is, waarmee de aftocht van de kabeljauwen is aangekondigd.We besluiten om het anker te lichten en opnieuw voor anker te gaan iets meer ten oosten van het wrak. Het is inmiddels harder gaan stromen, normaal gesproken het tijdstip dat de vissen uit hun schuilplaats komen om te gaan azen. Het anker wordt met behulp van een lege jerrycan losgevaren en binnen gehaald. Aan de hand van de boei, die we als markering van het wrak eerder te water hebben gelaten, bepalen we onze nieuwe anker positie.

'Mooie kabeljauwen van
6 tot 20 pond'

Tien minuten later staan we weer te hakkŻh boven het wrak. Vanwege de harde stroming vissen we nu met 200 gram zware staafpilkers. Met grote regelmaat vangen we nu kabeljauw. Vissen tussen de 6 en 20 pond, die in de sterke stroming een schitterende sport geven. De hengeltop wordt tijdens de dril regelmatig in het water getrokken door de sterke kabeljauw, die dan nog 12 meter omhoog gehaald moet worden in de voortjakkerende stroming. Na 3 uur begin je de armspieren dan ook flink te voelen. De stroom is nu minder aan het worden en ook de vangsten worden minder. Ondanks dat wij tevreden over de visdag zijn en met wat we gevangen hebben, besluiten we om toch nog een uurtje door te vissen met de aashengels.

ondergaande zon na een dag met de kleine boot op de Noordzee vissen op kabeljauw en gul Als we weer op de kant aan varen vliegt een Jan van Gent een tijd met ons op tot we weer in het drukke vaarwater zitten. Dan maakt de grote zeevogel met gekrijs weer rechtsomkeer, om enige tijd later te verdwijnen aan de horizon, waar de zon weer wegzakt in het water . . . . . .

. . . Zeebaarszwerver ©  Kabeljauw en gul vissen met de boot op de Noordzee