Zeebaarszwerver uitleg over de Eye crossers-knot de haakknoop voor jigkoppen en pilkers

Eyecrossers-knot

Bij een zeeaquarium kon ik regelmatig het voeren van zeebaarzen meemaken. Het is dan goed te zien waarom de aanbeet van zeebaars vaak snoeihard is.


De zeebaars heeft een interessante techniek om een prooi te verschalken. De zeebaars snelt op het in het water gegooide visje af, zuigt de prooi met water en al naar binnen terwijl hij een slag draait en met zijn sterke staart aanzet en krachtig weg zwemt. Dit veroorzaakt de enorme dreun op de hengel tijdens de aanbeet van zeebaars.

Soms aast de zeebaars heel voorzichtig. Hij zwemt langzaam achter het kunstaas aan zuigt het kunstaas in zijn mond. Je voelt de aanbeet van zeebaars op dat moment nauwelijks. Als het (kunst)aas blijft haken in zijn bek ontploft de zeebaars alsnog. Een gierende slip en hartkloppingen tot gevolg.

"gul en zeebaars produceren veel
kracht als ze gehaakt zijn"

Het is voor de zeevisserij een must om een goede knoop te hebben voor de onderlijn met de wartels en haken. Zowel de kabeljauw als de zeebaars zijn oersterk en weten veel kracht te produceren nadat ze gehaakt zijn. Het is zonde als je veel geld hebt geďnvesteerd in je hengel en kunstaas en overige vismateriaal om vervolgens weinig aandacht te geven aan het laatste maar o zo belangrijke stukje. Dit kan het verschil maken tussen een mooie vangst of een gekrulde lijn zonder haak na een verspeelde vis.
Een haak in het donker knopen is vaak de oorzaak van slechte haakknopen en een gevolg is dan weer verspeelde vis. Maak je onderlijnen daarom gewoon thuis op je gemak.


"een snel uit te voeren en
zeer betrouwbare haakknoop"

Een knoop die uit Amerika is komen overwaaien en waar ik zeer goede ervaring mee heb is de Eyecrossers-knot. Als ik met kunstaas op de zeebaars vis gebruik ik doorgaans een lange onderlijn van fluorocarbon in de sterkte van 42\100. Mits goed geknoopt, dus de twee laatste wikkelingen liggen netjes naast elkaar, een snelle en zéér betrouwbare haakknoop, voor dikke onderlijnen, jigkoppen en pilkers.

haakknoop eyecrossers-knot een goede haakknoop voor jigkoppen, pilkers, zee haken knopen * Uitleg bij tekening Eyecrossers-knot:

  1. Haal de lijn 2 maal door het oog. Houd ongeveer 20 cm lijn over.
  2. De overgebleven lijn voor een kwart parallel omhoog langs de hoofdlijn.
  3. En voor de hoofdlijn langs weer naar beneden.
  4. Beneden, achter de hoofdlijn langs.
  5. Houd de ontstane cirkels onderaan met duim en vinger vast.
  6. Nu terug omhoog voorlangs de middelste lijn en achterlangs de lijn rechts (2X)
  7. Nu langzaam straktrekken.
  8. Begeleid de bovenste 2 wikkelingen met je vinger zodat ze goed op elkaar liggen.
  9. Vergeet niet de knoop nat te maken met spuug.
  10. Trek de knoop helemaal strak en vissen maar. . .

terug naar inhoudsopgave knoop Eyecrossers knot
Naar boven
. . . Zeebaarszwerver © Zeebaarszwerver beschrijft het vissen op zeebaars en kabeljauw gul, de knoop Eyecrossers knot