Zeebaarszwerver Webwinkel zegt Spro heeft de juiste hengelsportmaterialen voor vissen op zeebaars vanaf het strand

Voorbereiden voor een
vissessie vanaf het
strand op zeebaars

Overdag, als het weer het toelaat, lekker op het strand bakken en tussendoor de horizon observeren om te zien waar de sterntjes duiken. Bij laag water worden de muien zichtbaar en mijn plannen waar ik de nachten ga doorbrengen worden steeds concreter. Bij weinig golven kan ik ook snorkelend de bodem verkennen.

De zomervakantie is voor mij pas echt compleet als het dicht bij een zee is. Op de een of andere manier voel ik mij niet op mijn gemak als ik niet in een straal van 30 kilometer bij de kust vertoef. De Zeeuwse stranden zijn al jaren gerenommeerde stekken voor de tong. Dat er 's nachts ook heel goed zeebaars te vangen is, werd mij duidelijk tijdens één van mijn vakanties.

Ik vis graag actief op de zeebaars en ga licht bepakt met een rugzak met reservemateriaal, hoofdlamp, waterdichte fotocamera en onthakingsmateriaal. Verder een rechthoekige emmer voor de gevangen vis, driepootsteun en 2 strandhengels voor 100/170 gram werpgewichten met een stevige molen en een betrouwbare slip. De hoofdlijn is een dyneemalijn. Ik heb een onderlijnenmap met reserveonderlijnen. De verschillende soorten onderlijnen heb ik thuis gemaakt, zodat ik mijn tijd zoveel mogelijk aan vissen kan besteden. Ik probeer te vermijden dat ik in het donker knopen moet maken, omdat de knopen dan toch minder betrouwbaar zijn, is mijn ervaring. Aan de hoofdlijn knoop ik een wartel met crosslock-swivelspeld of een sea-leadclip om lekker snel zonder knopen van onderlijn te wisselen.

op zeebaars vissen met mesheften, op zeebaars vissen met inktvis
De onderlijnen die ik bij mij heb zijn:
 • een dwarrellijn van ongeveer een meter, bevestigd boven het lood.
 • een dwarrellijn van ongeveer een meter, bevestigd onder het lood.
 • een onderlijn met 2 zogenaamde bezemsteeltjes afhouders met korte haaklijn 15 tot 20 cm.
 • onderlijn met 2 ijzeren afhoudertjes.
Haken die ik gebruik zijn:
 • De haakmaten: 1/0, 2/0, 4 en 6. Gamakatsu Worm en F314.
 • 2 lijndiktes voor de haaklijn: 4.5 kg trekkracht en 9.1 trekkracht.
Loodjes die ik gebruik zijn:
 • Twee van 125 gram,één met ankers en één rollood.
 • Twee van 175 gram, één met ankers en één rollood.
Bij voorkeur gebruik ik fluorocarbon, anders gebruik ik de onderlijnen van Amnesia. Kleur of doorzichtig. Ik neem maar vier loodjes mee, ik verwacht op het strand niet veel lood te verspelen.

"Laat je aas boven de bodem
zweven bij aanwezigheid van krab"

Ik vis met relatief dunne haaklijntjes voor zeebaars begrippen(4,5kg. trekkracht), vooral omdat ik een schone bodem verwacht op het strand. Controleer tijdens het vissen regelmatig je onderlijn in verband met beschadiging door mosselplaten. De krab wil ook nog wel eens een onderlijntje verpesten. Overigens helpt een kurkje of gekleurd drijvertje prima tegen krabben. Het is belangrijk dat het draagvermogen van het kurkje in evenwicht is met het gewicht van je aas. Anders hangt het aas een meter boven de bodem in plaats van vlak boven de bodem, in de stroming. Je kunt dit thuis even uitproberen door een onderlijn met kurk van je voorbestemde aas te voorzien en de kurk bij te snijden tot je haak met aas boven de bodem zweeft. Je kan ook tussen de kurk en je haak een beetje bladlood bevestigen om je haak met aas evenwichtig uit te loden. Dit betekent een klein stukje van de bodem af. Een kurkje is ideaal te combineren met een onderlijn waarvan de wapperlijn boven het lood is bevestigd. Ik ben nu relatief licht bepakt en kan toch behoorlijk variëren met mijn onderlijnen.

Ik heb van tevoren de telefoonnummers van de lokale hengelsportwinkels in mijn mobiel opgeslagen, maar voor mijn favoriete aas de slikzager neem ik geen risico. Die bestel ik al weken van te voren om zeker te weten dat ze beschikbaar zijn. De getijden tabellen voor de vakantie periode heb ik natuurlijk bij me. Mesheften haal ik op de heenweg bij Seafarm in Kamperland. De pijlstaartinktvissen zijn diepgevroren net als de makrelen. Ik neem ze mee in de koeltas met koelelementen. Om bij aankomst gelijk weer in te vriezen.

Het aas:

Ik neem mee:
 • Stripjes makreel,
 • Eén ons slikzagertjes of kweekzagers(deze zijn volop verkrijgbaar in Zeeland)
 • een pakje mesheften en/of inktvis.

Op zeebaars vissen met makreel stripjes, zeebaars montages, onderlijnen en aas prepareren
Naar boven

"bewerken van makreel, inktvis en mesheften
tot een voor zeebaars aantrekkelijk aas"'

met mesheften op zeebaars vissen
De mesheften haal ik thuis al uit de schelp. Inktvis is meestal diepgevroren als je verse inktvis kan bemachtigen is dit ook prima, het gaat hier om pijlstaartinktvis(de bekende Calamares). Eerst de inktvis schoonmaken door het verwijderen van de op kunststof lijkende balein. Bovendien het velletje er even aftrekken. De ingewanden verwijder je door de tentakels uit het zakje te trekken en wat dan nog achterblijft er met de vingers uit te peuteren. Je kunt van het lichaam lange reepjes snijden van 6 tot 7 centimeter van 1 centimeter breed. Ik gebruik inktvis meestal op een iets grotere haak. Bij makreel snij je uit de buik en staartstuk stripjes van 4 cm lang. Ze zien er uit als langwerpige driehoekjes. Waarvan de bovenkant ongeveer 1 cm breed is en de onderkant eindigt in een smal puntje. Bewaar de uitgepakte mesheften en stripjes makreel apart in een bakje met deksel en de slikzagers in een hoge afsluitbare madenbak. Zo is het aas makkelijk mee te nemen in een kleine koeltas en scheelt weer ruimte.

"Goed voorbereid met het juiste aas om
te variëren met verschillende haakmaten"

Het beste maak je "cocktailtjes" van het aas dat aantrekkelijk in het water moeten liggen. Plaats het aas zorgvuldig op de haak. Met een kleinere haakmaat rijg je een paar slikzagertjes op de lijn. Eindig met een stripje makreel die je tot over de haakoog heen rijgt en dan nog 1 keer de haakpunt doorhalen, zodat het stripje makreel in de haakbocht eindigt. Vervolgens bind je het stukje makreel om de haaksteel met bindelastiek vast. Zodanig dat het taps uitgesneden stukje makreel ongeveer twee centimeter buiten de haak wappert. Dit is een stevige constructie die ook bij flinke worpen of sterke stroom intact blijft. Op dezelfde manier kun je met de soorten aas: inktvis, makreel mesheft en slikzager behoorlijk wat combinaties verzinnen. Dit zal een beter geurspoor verspreiden dan één aassoort aan de haak. Kies je voor de grotere haakmaten dan is de slikzager niet geschikt, maar kun je de kweekzager combineren met de mesheften/makreel/inktvis om een aantrekkelijke cocktail van groot aas aanbieden. Bijvoorbeeld door mesheft te rijgen tot op de haaklijn en weer eindigen met een stuk makreel op de haak.

Brandingvissen met makreel stripjes, achter de 2e breker zit vaak de zeebaars
Ga je uitvissen kies dan een stek op het strand waar muien aanwezig zijn. Probeer met een rollood onder invloed van de stroming de randen van de muien af te vissen. Hierbij drift het lood gestaag met het aas er achteraan over de bodem langs de randen van de muien. Op deze manier vis je met één hengel, als het lood het eindpunt van de drift heeft bereikt beaas je de andere hengel en werp het lood stroomopwaarts. Haal dan de andere hengel snel op en start vervolgens het vissen met de zojuist ingeworpen hengel. Je zal regelmatig moeten verkassen om in de buurt te blijven van de terugtrekkende waterlijn. Het liefst vis ik dan met de hengel in mijn hand om goede controle te houden tijdens de drift.

"De aanbeet van zeebaars is
ontzettend hard zorg voor een goede hengelsteun"

De aanbeten zijn vaak fenomenaal. De zeebaars jaagt in de muien achter allerlei voedsel aan. Dus ze pakken je aas en proberen dan door te zwemmen. Je ervaart dit als een enorme knal op de hengel, De aanbeet is toch altijd weer onverwacht en dit veroorzaakt bij menigeen een kreet van schrik. Zelfs een visje van 25 cm veroorzaakt al een grote dreun op de hengeltop. Voor het vissen in de buurt van strekdammen en paalhoofden gebruik je beter ankerlood. Zorg dat je driepootsteun goed verankerd of verzwaard is.
. . . Zeebaarszwerver © Op zeebaars vissen met mesheften, makreel stripjes, mesheften, slikzagers, zagers en vangen van zeebaars na een goede voorbereiding vanaf het strand