Met Zeebaarszwerver kabeljauw en gul vangen

Loodkoppen maken voor zeebaars vissen

Deel 4.0 van de serie "We gaan op zeebaars vissen"

Zoals beloofd in een eerder visverhaal volgt hieronder de uitleg voor het maken van loodkoppen. Het zeebaars vissen wordt goedkoper als je zelf de loodkoppen kan gieten. De investering in een mal, haken en accessoires verdient zichzelf terug bij het zelf maken van loodkoppen.

De winter en vroege voorjaar zijn periodes dat er met kunstaas weinig plezier is te beleven tijdens het vissen op zeebaars langs de Belgische en Nederlandse kust. Als er dan ook nog even geen gul gevangen wordt, is het de hoogste tijd om het kunstaas eens onder de loep te nemen. Ik ga beschadigde haken vervangen van mijn pluggen en lepels. Het is ook de tijd om een voorraad jigs met bucktail in de favoriete kleuren te binden. Er zijn het afgelopen jaar weer veel loodkoppen verloren gegaan in de obstakels onder water. Dus ook de voorraad loodkoppen moet aangevuld worden. Dit is eigenlijk niet zo'n moeilijk karweitje maar kan wel knap gevaarlijk zijn. Kokend lood en giftige looddampen, je begrijpt dat het een werkje is dat met de nodige voorzorgsmaatregelen tegemoet getreden moet worden. Lood is ook een grote vervuiler van de natuur en wij vissers werken op kleine schaal mee aan deze vervuiling. Ik houd scherp de ontwikkelingen van loodvervangers in de hengelsportindustrie in de gaten en zal daar over berichten als er interessante oplossingen zijn die een vervanger voor de huidige loodkoppen zijn.

Voorzorgsmaatregelen bij loodkoppen maken

Zorg voor goede werkhandschoenen die je beschermen tegen eventuele spetters kokend lood. Doe dit werk niet in korte mouwen of met een nylon jas. Een veiligheidsbril is zeker aan te raden. Tegen de giftige dampen is een schilderskapje te gebruiken.

het gieten van loodkoppen. In een goede geventileerde ruimte loodkoppen maken Het is te allen tijde vereist om dit werk in een zeer goed geventileerde ruimte te doen. Daarnaast zorg ik er voor dat er een ventilator achter mij staat, die de giftige dampen bij mij vandaan blaast naar de open ruimte.

Ik doe het gieten van loodkoppen in mijn schuur, met voor mij de open deur en achter mij de ventilator die gericht is op de open deur en zodoende de giftige looddampen bij mij vandaan blaast. Zorg dat er geen spelende (nieuwsgierige) kinderen of huisdieren in de buurt zijn die iets kunnen omstoten. Zorg dat er geen waterdruppels in het gesmolten lood kunnen vallen. Zorg voor een stevige, stabiele werktafel. Na afloop goed je handen wassen.

Benodigdheden voor het maken van loodkoppen

Wat heb je nodig bij het gieten van loodkoppen. Een loodsmelter, mal, ladle, lood, Eagle claw haken, Pro tec powderpaint, veiligheidsbril, leren handschoenen de benodigdheden voor het maken van loodkoppen
 • Lood: Er zijn 2 soorten lood, simpel gezegd zacht lood en hard lood. Zacht lood kan je herkennen door er met je duimnagel op te krassen, als er krasjes in het lood achterblijven is het zacht lood. Het zachte lood is geschikt om de loodkoppen van te gieten. Hard lood is minder geschikt en heeft ook een hogere smelt temperatuur nodig en wordt te snel hard bij het gieten. Veel gewichten die gebruikt worden bij het uitlijnen van banden zijn van hard lood. Lood kun je kopen bij een oud ijzer en metalen handelaar. Let dus op dat je zacht lood aanschaft.

 • Elektrische loodsmelter: Ik maak gebruik van de zogenaamde "dip-out" model Lee precision melter.

 • Een "ladle" lijkt op een soeplepel van gietijzer doorsnee 7 cm. Ik heb een model met houten handvat en een schenkgat aan de zijkant, meer geschikt voor loodkoppen gieten om meer nauwkeuriger de gaatjes van een loodkopmal te vullen.

 • Mal: Er zijn allerlei soorten mallen voor verschillende soorten loodkoppen op de markt. In de fotoinstructie wordt een mal voor de Style H Jig BTH-5-A gebruikt. Deze is geschikt voor verschillende gewichtsoorten en voor verschillende haakgroottes.

 • Haken: In de fotoinstructie wordt gebruik gemaakt van Eagle Claw 413 60 O'Shaughnessy Jig Hooks die bedoeld zijn voor de mal Style H Jig BTH-5-A.
  Iedere mal heeft natuurlijk zijn eigen haaktypen. Let hier goed op bij de aanschaf. De haken die je aanschaft moeten natuurlijk ook geschikt zijn voor zout water.
  Onderstaand een tabel van de haakmaten met respectievelijke gewichten in gram.

  haak2/0 3/03/04/05/0
  gewicht9,414182128


  Ik gebruik de maten 3/0 respectievelijk gewicht 14 en 18 gram en 4/0 gewicht 21gr in de fotoserie.

 • Krachtzijsnijtang: om de overtollige restjes lood af te knippen.

 • Langbektang: om de haak beet te pakken nadat het lood eromheen gegoten is.

 • Protec powderpaint: Doop de loodkop in de Protec powderpaint poeder terwijl die nog heet is en de verf smelt aan het lood vast. Dit is verf die ook na de vele botsingen met de basaltblokken redelijk intact blijft.

 • Voor de veiligheid:
 • Ventilator
 • Stevige leren werkhandschoenen
 • Veiligheidsbril
 • Mondkapje

 • Loodkoppen gieten

  Hierbij een korte fotoserie voor het maken van loodkoppen. In een korte stap voor stap uitleg over het gieten van loodkoppen krijgt u meer tips. Beelden zeggen soms meer dan woorden.

  Leg alle benodigde spullen in een logische volgorde klaar Doe de ventilator die achter u staat aan. Het is handig om een draad strak te spannen in de buurt van de werktafel, waarop u de nieuwe loodkoppen te drogen hangt. Doe het lood in de loodsmelter en steek de stekker in het stopcontact. Kijk goed in de meegeleverde handleiding van de loodsmelter wat de juiste stand is om het lood te smelten. Afhankelijk van het lood dat u gebruikt kan er troep boven op het gesmolten lood gaan drijven. Verwijder dit met de langbektang.
  Met Eagle Claw 413 60 O'Shaughnessy Jig Hooks loodkoppen gieten
  Zoek de juiste haken uit en plaats deze in de loodmal en doe de loodmal dicht.


  loodmal voor loodkoppen gieten
  Pak de ladle en vul deze met genoeg lood voor het aantal haken dat je in de mal hebt zitten. Al doende leer je de juiste hoeveelheid in te schatten.


  Met Eagle Claw 413 60 O'Shaughnessy Jig Hooks loodkoppen gieten
  Pak in de andere hand de mal met de haken en vul de gietopeningen tot onder de rand, waar je de haken hebt ingedaan.


  De loodmal vullen met gloeiend hete lood om de Eagle Claw 413 60 O'Shaughnessy Jig Hooks heen, prima loodkoppen gieten
  Leeg de ladle weer in de smeltpot voordat het lood afkoelt en leg hem half op de zijkant van de pot.


  loodkop maken en heet uit de loodsmelter in de mal en in de juiste vorm Leg de mal op de werktafel en open de mal. Pak met de langbektang een haak in de haakbocht.


  loodkop maken dippen in de powderpaint voor een snelle kleur
  Doop de nog hete loodkop in de powderpaint. Overtollige poeder afkloppen.


  Loodkoppen maken en een favoriete kleur geven Loodkop ophangen om te drogen en snel verder met de volgende. Dit proces herhaal je voor de volgende loodkoppen.


  loodkoppen gieten om een loodkop te maken
  Sommige loodkoppen zijn al afgekoeld voordat je de kans hebt gehad om ze in de powderpaint te dippen, dan kun je evt. achteraf met een klein brandertje de kale loodkop verhitten en de hete loodkop alsnog in de powderpaint dippen. Als je een voorraad loodkoppen hebt gegoten knip dan met de krachtzijsnijtang de overtollige stukjes lood en de eventuele stukjes misgietsel weg.


  loodkoppen met opplakogen perfect kunstaas voor de zeebaars Je kunt mooie opplakogen kopen, maar voor het vissen tussen de obstakels op zeebaars vind ik dit niet nodig, aangezien je heel snel een loodkop kan verspelen . Met een watervaste stift kun je ook een mooi oogje maken. Na het maken van loodkoppen altijd héél goed je handen wassen.

  Een voorraad Style H jigs gemaakt voor zeebaars vissen Op deze manier krijg je relatief snel een behoorlijke voorraad loodkoppen in de gewenste gewichten en in jouw favoriete kleuren. Je kunt meerdere mallen aanschaffen voor verschillende type loodloppen. Sorteer op gewicht en bewaar ze in bakjes met een deksel(b.v. die bakjes van de chinees). Je kan er een twister of shad op prikken en gelijk met de loodkop gaan vissen. Voor zeebaars vissen is het aan te raden om er bucktail op te binden.


  Nu heb je loodkoppen in verschillende gewichten en kleuren. Voor een fotoinstructie uitleg over het binden van loodkoppen met bucktail kunt u onderstaande link volgen.
  bucktail jigs maken

  Voor tips over de verschillende soorten loodkoppen die geschikt zijn voor het zeebaars vissen volgt u de volgende link.
  Loodkoppen voor zeebaars vissen

  Voor tips over het vissen met de jigkoppen kunt u onderstaande link volgen.
  vissen met bucktail jigs op zeebaars

   zeebaars vissen met een dobber   
  Naar boven


  . . . Zeebaarszwerver . . . zeebaarszwerver leren vissen op kabeljauw, zeebaars en gul op de Maasvlakte en Zeeland