Zeebaarszwerver gaat zeebaars vissen met shads op zeebaars

Veilig vissen op zeebaars

Deel 8 van de serie "We gaan op zeebaars vissen"

Vissen langs de Nederlandse en Belgische kust is een heerlijke hobby. Volledig opgaan in de elementen van de natuur kent vele mooie en spannende momenten. De Noordzee, de havens en de brakke rivieren lijken soms een idyllische plaats zonder gevaar en gebod om te vissen.

Vanaf de kant vissen op zeebaars kent vele gevaren, de scheepvaart is er één van Vaak ervaren we dit ook zo maar het idyllische plaatje kan in één klap veranderen in een ramplocatie. De gevaren veroorzaakt door de natuur en gevaren veroorzaakt door de mens liggen op de loer om binnen een paar seconden je visdag in een rampdag te laten veranderen. Niet ieder ongeluk is te verwijten maar wij vissers kunnen er veel voorkomen door bedachtzaam te zijn op de gevaren die er op de loer kunnen liggen. Ook de recreanten waar we de Noordzee mee delen, zoals (kite)surfers moeten de gevaren van de golven kunnen inschatten om een ongeluk te vermijden.
Been there and done that moet ik bekennen. De gevaren van de zee onderschatte ik wel eens. Niet bewust maar meer uit onbekendheid en onervarenheid. Gelukkig goed afgelopen maar het stemde mij tot nadenken om een soortgelijke situatie de volgende keer toch maar te voorkomen. Wat zijn dan de gevaren? Wanneer heb je genoeg ervaring om de gevaren te herkennen? Hoe kun je voorkomen dat je in een gevaarlijke situatie terechtkomt?


Ik heb al een paar keer in eerdere artikelen enigszins cynisch aangegeven dat niet iedereen met evenveel eerbied met de gevaren van de zee omgaat en het gedrag van de zee vaak niet respecteert, in zijn drang om een zeebaars te vangen. Een visser die in de Nieuwe Waterweg met opkomend water, wadend in een waadpak, op een strekdam nog snel even zeebaars wil vangen is in zijn haast misschien niet bewust van het grote containerschip dat achter hem vaart en weldra een flinke zuiging en daarna een hekgolf op hem loslaat. Eenmaal in het water geraakt is de visser overgeleverd aan de genade van het stromende water of gewoon stom geluk kan dan nog zijn redding zijn.

Een dergelijke situatie is dus echt te voorkomen door de mogelijke gevaren goed in te schatten voordat je gaat vissen op een bepaalde stek. Ga je toch de uitdaging aan anticipeer dan op de situatie zodat deze je niet noodlottig kan worden. Klinkt allemaal heel simpel maar laten we de situatie op de strekdam eens verder bekijken. In de momentopname op de strekdam zijn al veel gevaren waar iets van te leren is.

Anticiperen op mogelijke gevaren bij de stek voorkomt ongelukken

Ik beschrijf dit niet als aanmoediging om op een strekdam te gaan vissen, maar de beschreven situatie dient als voorbeeld omdat de aantrekkelijk uitziende visstek vol gevaren zit waar je rekening mee moet houden. Onderstaande beschrijving geldt voor ieder willekeurig basaltblok langs de Belgische en Nederlandse kust waar je vanaf kan vissen.

Op gladde dijken heb je schoenen nodig met goed profiel Ik begin met de omgeving waarin gevist wordt. De strekdam in de Nieuwe Waterweg, een dam die vanaf de kant haaks het water in gaat en ongeveer 100/150 meter verderop eindigt in de kop van de dam. De dam komt gedurende eb droog te liggen. De dam zelf is al gevaarlijk omdat deze vaak spekglad is van de begroeiing van wieren en door het wassende water. Dus de eerste veilige keuze die je hier kan maken is om niet de strekdam op te gaan als er nog water overheen spoelt.

Goed schoeisel, met goede grip onder de zolen is onmisbaar. Gebruik surfschoenen of beter nog stevige bergklimschoenen. De laarzen met pinnen heb ik geen ervaring mee.Lees goed de getijdentabel om op de hoogte te zijn wanneer het water opkomt. Een ander fenomeen waar rekening mee gehouden moet worden is agger. Agger is een tijdelijke stijging van het waterpeil tijdens eb. Dit kan op sommige dagen voorkomen en staat in de getijdentabel vermeld. Hierdoor kan net weer een laag deel van de dam achter je overspoelen waardoor je route terug opeens tijdelijk afgesneden is. Dus als je al eenmaal op de dam bent, let dan goed op het waterpeil door een plek in de dam als markeringspunt te kiezen en tijdens het vissen regelmatig een blik op dit punt te werpen om te controleren of het waterpeil stijgt. Als je het niet vertrouwt of twijfelt ga dan gewoon van de dam af.


De pilots veroorzaken vaak flinke hekgolven op de oevers van de Nieuwe Waterweg In de beschreven situatie is een visser met waadpak actief aan het vissen. Nu is vissen met een waadpak al niet zonder gevaar maar vissen met een waadpak op een strekdam raad ik iedereen af. De gevaren van een waadpak zijn wel bekend. Als je te water raakt met een waadpak en het pak begint vol te lopen met water dan komt er een moment dat je door de lucht in je waadpak ondersteboven komt te hangen en als een dobber in het water drijft. Ook een waadriem om je middel neemt dat effect niet honderd procent weg. Ga gewoon niet de strekdam op als er water overheen stroomt en al helemaal niet met een waadpak. Ook met vochtig weer is een strekdam spekglad en levensgevaarlijk terrein. Een ander gevaar dat altijd op de loer ligt in de Nieuwe Waterweg zijn de grote zeeschepen die af en aan varen. Na enige jaren ervaring weet je op welk moment je moet wegwezen, maar toch kun je nog wel eens verrast worden als je bijvoorbeeld net een zeebaars aan het drillen bent. Opletten dus. Bij iedere worp de omgeving afspeuren naar mogelijke schepen die gevaar op kunnen leveren. Niet alleen de grote schepen maar ook de kleinere schepen zoals de pilots van de zeehaven kunnen een flinke hekgolf veroorzaken waardoor je zomaar in het water belandt. Wegwezen dus als deze eraan komen.


Ga je op een strekdam vissen dan adviseer ik om een reddingsvest aan te trekken. Je hebt alle risico's goed ingeschat maar het risico dat je te water raakt blijft groot. Je drijft dan in een flinke stroming, vaak is de watertemperatuur zo laag dat je het niet lang op eigen kracht volhoudt. Een simpel reddingsvest is dan een klein geschenk.

Overschat je eigen conditie niet. Zeevissen is vermoeiend en een strekdam op en af klauteren is heel zwaar.

De situatie van de dam zoals hier omschreven geldt ook voor de dijken van de brakke rivieren, de oevers van de Oosterschelde en Westerschelde. Een schuine dijk kan bij vochtig weer gewoon spekglad zijn, waardoor het misschien verstandiger is om bij vochtig weer voor een andere stek te kiezen waar je bijvoorbeeld hoger op de dijk kan vissen.

Een mobiele telefoon, waterdicht ingepakt, kan je redding zijn op momenten van nood als je er alleen voorstaat. Beter nog is het om aan zee, niet alleen, maar met een maat te vissen. Uit ervaring weet ik dat de stekken langs de kust vanwege de afgelegen ligging niet direct op de navigatie van de hulpdiensten terug te vinden zijn. Een goede beschrijving van de locatie is dan noodzakelijk om je te vinden.
Vanaf de kant vissen op zeebaars kent vele gevaren, een hekgolf veroorzaakt door een boot kan je verrassen
Goed schoeisel met veel grip voorkomt veel ongelukken op de schuine dijken maar is niet de ultieme oplossing, een glijpartij ligt altijd op de loer. Mogelijk met botbreuken of ander letsel tot gevolg. Wees hier op bedacht, ga niet op een schuine dijk parallel met het water lopen, maar verplaats je boven aan de dijk. Als er een schip voorbij komt merk je niet direct het effect hiervan. Vaak pas na een dertig seconden tot een minuut komt de hekgolf over de kant heen. Dit maakt de kant weer spekglad. Zorg dus dat je van te voren boven op de dijk staat anders glij je alsnog uit, als je al niet door de golf of zuiging omver geworpen bent. Vaak is de stek dan te glad om er weer te gaan vissen. Wees wijs en kies dan een andere stek.

Ook als je vist vanaf de dijken en stranden dan is het belangrijk om goed te weten hoe het getij loopt. Wanneer is het hoog- of laag water? Wanneer keert het tij? Hoe ga je er mee om? Ga tijdig hoger op de dijk of verder op het strand staan als er hoog water aankomt. De hekgolven kunnen bij opkomend water opeens verder de kant opkomen en je zo weer verrassen.

Het vissen in de nacht brengt een extra dimensie met zich mee waardoor de risico's weer groter worden. Je ziet vaak niet eens waar je loopt laat staan dat je de boot of de hekgolf ziet aankomen. Dus hoog op de dijk vissen, niet te dicht bij de waterlijn, is hier het algemene advies. Bevis een nieuwe stek eerst een keer overdag voordat je er 's nachts gaat vissen.

Dan zijn er nog de effecten van de wind die een grote invloed hebben op stroming, waterpeil, golfgedrag.


U begrijpt dat er veel bij komt kijken om veilig te vissen op zeebaars vanaf de kant. Er zijn veel zaken waar je op moet letten. Doe hierin je ervaring op: het draait om kennis maar ook om realisme. Bij twijfel over een stek of omstandigheden gewoon niet doen.

Onderschat nooit de kracht van het wassende water.

De inhoudsopgave van "We gaan op zeebaars vissen" kunt via deze link bereiken

Voor de serie vissen op kabeljauw volgt u deze link

 Softbaits, Shads, twisters voor snoekbaars en zeebaars in combinatie met een loodkop uitstekend kunstaas   
Naar boven

Als u wilt kunt u via onderstaand reactieformulier reageren!
HTML Comment Box is loading comments.... . . Zeebaarszwerver © shads, softbaits in webwinkel makkelijk bestellen