Zeebaarszwerver zeebaars vissen en vangen met de juiste zeebaarsmaterialen, zeevisaccesoires uit de webwinkels

Je zeebaarsuitrusting compleet

Deel 1 van de serie "We gaan op zeebaars vissen"

Inleiding

Het behandelen van zeevismaterialen is een uitdagend onderdeel van het schrijven over vissen op zeebaars. Ik kan heel gemakkelijk vervallen in het aanwijzen van een bepaald merk en een leverancier blij maken met extra reclame.

Zo gemakkelijk is het niet want je wilt toch een juiste prijs-, kwaliteit- verhouding van je vismateriaal hebben. Met andere woorden probeer het zeebaars vissen voor alle portemonnees open te houden. Hierop aansluitend is het ook goed om te begrijpen dat de commercie ondertussen met hun aanbiedingen al vaak in de media staan en je die wel weet te vinden. Maar hoe kies je nu de juiste spullen waarmee je de zilveren zeebaars kunt vangen.

Ik hou het bij het beschrijven van de algemene kenmerken van het vismateriaal dat je nodig hebt. Kies je materiaal uit op basis van goede eigenschappen en niet vanwege een naam. Waarschijnlijk heb je dan een hengel van hetzelfde type maar met een andere naam voor de helft van de prijs.

Dus koop slim en probeer de hengels uit in de winkel. Heb je een hengel op het oog bel de hengelsportwinkel in jouw omgeving op en vraag of ze deze hengel op voorraad hebben. Ik heb een hengel alleen gekocht via een hengelsportwebshop als ik deze eerst gevoeld heb bij een hengelsportwinkel. Als je een vismaat kent die al langer op zeebaars vist kun je misschien eens met zijn hengel gaan vissen om uit te proberen. Bij de aankoop is het belangrijk om te weten welke vistechniek je gaat toepassen. Jigkoppen, pluggen, met een dobber, vanaf de kant of met de boot.


De zeebaarshengel

Met een zeebaarshengel vanaf de kant op de zeebaars vissen met jigkoppen, werppilkertjes, lepels, Spro ASP spinner. Waar moet deze zeebaarshengel aan voldoen

Een zeebaarshengel om vanaf de kant te vissen geschikt voor jigkoppen, werppilkertjes, lepels, Spro ASP spinner: Lengte 3.00 tot 3,60 meter, geschikt voor werpgewichten van 10 tot 60 gram. Gewicht van de hengel tussen de 200gram tot 400gram. Essentieel is dat de hengel een goede kwaliteit lak heeft om allerlei elementen te doorstaan. Een goede verdeling van de ogen over de hengel is belangrijk. Voor een hengel van 3,30 zijn 10 ogen prima.
Let op dat de wikkelingen waarmee de ogen op de hengel zijn bevestigd goed afgelakt zijn in verband met het zoute water.

Let op dat het topoog extra stevig is en het startoog niet te groot. Het topoog krijgt veel te verduren en is kwetsbaar. De overige ogen staan op een stevige voet, als je ze heen en weer kan bewegen, laat de hengel dan maar staan. Als het startoog te groot is en de overige ogen niet in verhouding zijn dan komt de lijn na het werpen niet snel in een rechtelijn en blijft het krullend door de ogen gaan. Je kan dit effect herkennen aan het roetsende geluid tijdens het werpen.

"Stevige hengels die makkelijk werpen"

schepnet, lieslaarzen, schoenen met profiel handig voor Nieuwe Waterweg Mijn voorkeur gaat uit naar een tweedelige hengel. Een verstevigde pen-bus verbinding is nodig voor deze visserij. De handgreep mag niet te lang zijn. De handgreep steekt niet teveel uit bij de elleboog. Kurk of kunststof handgreep is dan afhankelijk van de persoonlijke voorkeur maar niet doorslaggevend in de aanschaf wat mij betreft. Wel belangrijk is dat je een goede molenhouder hebt. Geen losse ringen maar een vaste reelhouder waar weinig zand en zout tussen kan komen. De handgreep eindigt met een stevige stootdop.

De buiging is belangrijk. Een gevoelige top die vrij snel overgaat in een stevige rug. De hengel kun je met heel veel power krom trekken tot in de handgreep. Dit betekent dat als er meer kracht op de hengel wordt uitgeoefend, de hengel van uit de top gelijkmatig doorbuigt tot in het handvat en uiteindelijk onder de zwaarste belasting die deze hengel hebben kan, een cirkel van 90 graden vormt. De trekkracht van de zeebaarshengel is er een in de heavy uitvoering. Let goed op de actie van de hengel, dit is met welke kracht de hengel na de buiging terugschiet in de rechte stand. Is dit te langzaam dan zal het werpen moeizaam gaan."Bij aanschaf een proefworp maken
voorkomt foute aankopen"

Vraag of je buiten de winkel een paar proefworpen mag maken. Neem een gewicht van 21 gram. Hier kan je moeiteloos 30 meter mee gooien en met meer moeite kan je de 40 meter halen. Vergeet niet dat je het grootste gedeelte van de vistijd met de hengel werpt en met deze hengel in je hand staat. Het werpen gaat als vanzelf met een goede zeebaarshengel. Met andere woorden, de hengel werpt als het ware je moet er zelf niet te veel kracht in zetten. Het is essentieel dat je hengel klopt, dus niet te zwaar. Handvat goede lengte in verhouding met je onderarm, Sterke rug met een gevoelige top onder druk krommen tot aan handvat, goede werpeigenschappen.

Zeebaarshengel voor de dobber

Kies een lichtere uitvoering van de zeebaarshengel geschikt voor loodkoppen. Dus minder trekkracht. Minimaal 3.60 meter tot 4.20 meter. Kies voor een dikwandige hengel met weinig tapering. Tapering is het verloop van de dikte van de hengel vanaf de top naar handvat. De acie is langzamer dan bij de zeebaarshengels waar we veel mee werpen. Geschikt om de woeste aanval vlak bij de kant op te vangen en toch stevige body om de haak goed te zetten bij een aanbeet.

Echt goede zeebaarshengels vind je in de prijsklasse 200 tot 400 Euro. Wat niet wil zeggen dat je niet met een zeebaarshengel kan vissen die goedkoper is. Maar als je echt van plan bent veel "zeebaarsuren" te gaan maken spaar dan iets langer door voor de aanschaf en maak het vissen veel aangenamer. Met een goede hengel gaat het werpen moeiteloos. Je zal tevens niet snel hengelbreuk door het vissen hebben.
Koop een koker om hem in te vervoeren en te beschermen. Goede merken leveren de koker er overigens gratis bij.

Hengel om vanaf strand op zeebaars te vissen

Dit is mijn favoriete visserij waar je wel vaak met zwaardere loodgewichten gaat vissen en de mogelijkheid hebt om op grote afstand te vissen.
Ook kan hier goed gekozen worden voor een reel, wat dan weer je hengelkeuze benvloedt. Deze keuze maak je meestal pas na een paar jaar ervaring in het strandvissen met de molen.
Hieronder een beschrijving van de eigenschappen van een zeehengel geschikt om op zeebaars te vissen vanaf het strand of op de bodem in de kanalen.

Een hengel met een progressieve krachtige actie en een dunne diameter.met een soepele tip.
Wil je verder kunnen werpen of vissen op de bodem in de hardstromende kanalen bijvoorbeeld Beerkanaal of Nieuwe Waterweg dan kun je kiezen voor een stijver achterdeel en een middelsnelle topactie.
Prijsklasse vanaf 150 Euro.
Gewicht van de hengel tussen 350gr en 700gr.
Werpgewicht 100-200gram
Gevoelige top.
Lengte:3:80 tot 4.60 meter

Mijn voorkeur gaat uit naar hengels rond 4.20 meter, licht, dunne diameter geschikt voor de molen.


De zeebaarsmolen

Leveranciers roepen allerlei termen en technieken in de reclamefolders, die hun molen beter maakt dan die van de concurrent. Niet alle nieuwe technieken zijn doorslaggevend voor de aanschaf van een zeebaarsmolen.

Iedere hengelsportwinkel heeft wel een zeebaarsmolen in de aanbieding, maar niet alle molens zijn in werkelijkheid geschikt. Onderstaand een beschrijving van de eigenschappen voor een zeebaarsmolen waar ik op let tijdens de aankoop.

De molen of reel: Ik behandel hier alleen de aanschaf van een molen. Vanwege de inhaalsnelheid gaat mijn voorkeur uit naar een molen, maar goed dit heeft mijn persoonlijke voorkeur. Naar mijn idee scheelt een hoge inhaalsnelheid(versnelling) gewoon vistijd. Bijvoorbeeld als de drift van je jigkop klaar is en je hebt ongeveer 40 meter lijn binnen te halen, tegen de stroom in. Dus hoge inhaalsnelheid of versnelling is een belangrijke eigenschap. Met een reel kun je verder werpen, maar de kunstaashengel voor de zeebaars met de goede eigenschappen werpt ver genoeg met een molen, om goed de zeebaars te kunnen vangen. Zeebaars vissen is geen werpwedstrijd.

"Goede bescherming tegen zout water en zand"

zeebaars molens vissen met jigkop bucktail, vissen met pluggen, vissen met strandhengel in de branding vanaf het strand
De molen spoelt je lijn kruislings op, anders heb je bij tegenwind kans op pruiken in de dyneema. De molenbeugel dient stevig te zijn omdat deze veel te verduren krijgt, niet alleen door zeebaars maar ook door het vastzitten en de druk van de stroming op je kunstaas. De molenbeugel gaat sneller kapot tijdens het zeebaarsvissen bij minder goede molens. De lijnroller draait goed rond en is goed afgesloten. De diameter van de spoel is een middenmaat. De slip zit voor op de molen en is makkelijk bereikbaar en eenvoudig te wijzigen. Er zijn molens waar je een hele cirkel aan de slip moet draaien voordat het effect heeft. Deze molens zijn niet bruikbaar. Je slip is niet te diep weggestopt in de spoel. Ook hier is het een gesloten systeem zodat zeewater en zand niet makkelijk binnen dringen. Met je vinger bij de molenspoel kunnen tijdens de dril is belangrijk, dus niet een te lange steel die ver van de hengel afstaat. Dit is nodig om bij een lange run van de zeebaars de slip enigszins met de vinger af te kunnen remmen. Voor het zeebaars vissen met de dobber kan een reel overwogen worden.

De slinger, sommige vissers zweren bij een grote handgreep Mijn voorkeur gaat toch uit naar een gewone handgreep. Wel n die erg stevig is. Belangrijk is dat er geen speling is met de molenspoel. Als je de slinger stil houdt staat de spoel ook stil en zit er geen speling in de slinger. Hieraan herken je kwalitatief goede molens. Gewicht: zo licht mogelijk, mijn molens liggen rond de 340 gram. Reserve spoel, minimaal 1, liefst 2.

"Goedkoop is duurkoop"

Echt goede zeebaarsmolens vind je in de prijsklasse van 300 tot 500 euro. Dit is ontzettend veel geld, absoluut waar. In dit geval is de volgende uitdrukking zeer toepasselijk: "Goedkoop is duurkoop" Goedkope molens zijn gewoon niet bestand tegen het ruwe zeevissen op zeebaars en gaan niet lang mee. Mijn advies is om door te sparen voor een kwalitatief goede molen. Misschien kun je bij je vaste hengelsportwinkel nog een voordeel krijgen als je zeebaarshengel en molen tegelijk aanschaft. De verkoper weet ook dat een tevreden klant terugkomt en de kleine materialen en aas bij hem koopt. Laat er een stevige backing(vulling) opspoelen door de verkoper.

Op 1 molenspoel spoel ik een kwalitatief goede dyneema (goedkoop is duurkoop) met de eigenschap schuurvast maar soepel en goed knoopbaar. Ik gebruik doorgaans de kleur wit en diameter 12/00 2e molenspoel met een dikkere versie dyneema voor het zware werk met veel obstakels. 3e molenspoel toch het nylon 35/100e voor het vissen onder de kant en vissen met een dobber (onder de kant).

Zeebaarsmolen voor vanaf het strand

Diameter van de molenspoel is doorgaans groter.
Molen is minder snel en minder versnelling anders draai je vis tijdens het binnenhalen eraf. Een reel is voor het strandvissen zeker te overwegen.
Een grote handgreep is hier mogelijk omdat er soms meer druk op je onderlijn is, maar ik vind het niet echt nodig.
Kies de molen waarvan de fabrikanten veel zorg besteden aan de bescherming tegen indringing van zout water en zand.
Verder zelfde eigenschappen als hierboven.


Uitrusting voor de zeebaarsvisser.

Onderstaand geef ik een beschrijving van vismaterialen die je nodig kunt hebben om de zeebaars te vangen. Afhankelijk van de omstandigheden kies je voor een bepaalde aanpak waardoor de materiaal keuze wordt bepaald.

Zacht kunstaas:

Shads: kleuren of combinaties van deze kleuren: fluowit, zwart, blauw, chartreuse, groen en roze zijn voor mij de meest succesvolle keuzes. Vangende versies voor de zeebaars zijn de shads met een zogenaamde schoepstaart. De overgang van het lichaam naar de staart van de shad moet niet te dik zijn. Maten 4 of 5 inch grofweg tussen de 8 en 12 centimeter is goed. Het meeste succes had ik met een hele dunne smalle versie in de kleur fluowit. Hij was nog vreselijk goedkoop ook. Koop de shads in bulk verpakking als je een versie hebt die je vertrouwt.

Staarten: (ook wel Twister genoemd, maar dit is een merknaam van een staart) hier wil ik wel namen noemen, Gator, Lankhorst, culprit zijn voor mij de beruchte staarten die zeebaars vangen. Kleuren of kleurcombinaties: pearl, chartreuse, fluowit, zwart, blauw, groen, rood en roze. De kleuren die altijd aanwezig zijn in mijn tacklebox: pearl-wit en rood(roze). Koop de staarten in bulk verpakking als je eenmaal je favoriete staart gevonden hebt.

Hard kunstaas:

Asp spinners gewichten 10 tot 21 gram. Geschikt voor als het minder hard stroomt of voor donker water. Leuk ook als de zeebaars het laat afweten en er is makreel en/of fint aanwezig.

Werp-pilkertjes en lepels: Neem ze niet te groot:11 tot 13 cm, combineer eventueel met een staart. Verrassende bijvangsten van een lepel is de zeeforel. Als dit jou overkomt heb je een visdag met een gouden rand. Je kunt de dreg vervangen door een haak met bucktail, veren of een haak met staart.

"Favoriete kleuren: lolly-pop blauw,
chartreuse, lime-green en light-pink"

kunstaas voor de zeebaars, jigkoppen, bucktails, shads, staarten Jigkoppen of loodkoppen: mijn favoriete uitvoeringen zijn: Teardrop jig, Round head jig, Egg head jig, Style H jig, Bullet nose jig, Shad head jig en Ultra minnow jig. Voor het vissen op zeebaars vanaf de kant ga ik niet zwaarder dan 28 gram. In een volgend artikel leg ik uit hoe we ermee gaan vissen en welk gewicht voor welke situatie toepasbaar is. Koop de loodkopjes in bulk, want je zult er veel verspelen. Dit hoort helaas bij het zeebaars vissen. Je kunt hier op kosten sparen door een mal aan te schaffen en de loodkoppen zelf te maken. Dit is een goede investering. Voor nu: Koop 3 gewichtsoorten om mee te beginnen: 14 gram, 18 gram, 22 gram. Hiermee kan je in de meeste situaties uit de voeten. Met een loodkopje en een staart kan je al aardig op de zeebaars vissen. Voor de beste resultaten van zeebaars vangen adviseer ik om een jurkje om de loodkop heen te maken van gekleurde bucktail haren. Ik vertel in een ander artikel hoe je zelf jigkoppen met bucktail kan binden. Er zijn voorgebonden versies te koop. Favoriete kleuren bucktail: lolly-pop blauw, chartreuse, lime-green en light-pink. Leer de Eyecrossers-knot knopen. Dit is een betrouwbare knoop voor zeebaarsvissen met jigkoppen en werppilkertjes, die ook lekker snel geknoopt is.

Pluggen: wat betreft pluggen is er volop keus. Ik vind dit wel een dure keus. Daarnaast heb ik de ervaring dat er verhoudingsgewijs meer missers en lossers van zeebaars zijn met pluggen ten opzichte van jigkoppen. Ik zal dit nog eens goed uittesten met andere hengeltypen. Het is mij nog niet volledig duidelijk wat hier de oorzaak van is. Er is grofweg keus uit oppervlakte pluggen, ondiep duikende pluggen en diep duikende pluggen. Ik wil er nu niet teveel over kwijt, want er wordt vanuit de commercie genoeg over geschreven. De haakknoop die goed is voor pluggen is de rapala-knoop. Oppervlakte pluggen lijkt mij voor beginnende zeebaarsvissers een goede keus.


Overige materialen

 • Fluorocarbon onderlijn diameter 42/100e tot 45/100e (Suffix is te adviseren als je veel bij oester- of mossel-banken vist of langs obstakels met mosselen)
 • Roestvrijstalen vistang
 • Roestvrijstalen Zakmes
 • 4 Dobbers met centraal gat in gewicht 8 gram tot 28 gram
 • Rolletjes bladlood
 • Haken in de maten 1 tot 2/0
 • Double crosslock snap of cross lock snap met swivel maat 10 of 12
 • Hoofdlamp
 • Lieslaarzen of waadpak
 • Getijdenboekje
 • Waterdichte digitale fotocamera
 • Tackleboxen, opbergboxen (wormproof)
 • onderlijnenmap gevuld met onderlijnen
 • 2 X ankerlood gewicht 100 gram, 150 gr, 2X rollood gewicht 100, 150 gram
 • driepootsteun
 • Rugzak of flinke tas geschikt voor tackleboxen. Waterdicht
 • Schepnet met steel uitschuifbaar tot ongeveer drie meter. Voor over de basaltblokken heen
 • Visdoder: Mijn advies is om de zeebaars terug te zetten in zijn element. Alleen als je voor consumptie een zeebaars meeneemt,deel dan zo snel mogelijk een klap achter de ogen uit met de visdoder. Overigens kun je een goedkope visdoder aanschaffen door in een bouwmarkt bijvoorbeeld alleen de steel van een hamer te kopen.
 • Koelbox (met koelelementen)
Wil je de vis voor consumptie meenemen dan is de aanschaf van een middenmaat Koelbox verstandig. Je aas of je drinken blijft koel en de zeebaars die je vangt kan je koel bewaren en in goede staat. Geloof me, in de zomer is de kwaliteit van een gedode vis in een uur tijd zodanig slecht dat je deze niet meer wilt eten.


Bespaar door onderhoud van je visspullen

Helaas komt er ook aan elke zeebaarssessie een einde. Gooi dan niet je zeebaarsspullen in een hoek maar spendeer nog vijf minuten tijd aan klein onderhoud van je zeebaarsmaterialen. Ik heb het al eerder gezegd: "Zout en zand maken meer kapot dan je lief is".

kunstaas voor de zeebaars, jigkoppen, bucktails, shads, staarten werppilkers Spoel na elke zeebaarssessie de molen, hengel, schepnet en tangen af met lauw water. Draai de slip van de molen los als je de spullen opbergt. Controleer de eerste vijtien meter van de dyneema lijn op zwakke plekken bijvoorbeeld als gevolg van schuren langs stenen. Bij veelvuldig vissen eens in de 2 maanden groot onderhoud plegen. Indien nodig lak bijwerken van de hengel, vooral bij de wikkels van je ogen (koop goede lak bij de beter gesorteerde hengelsportwinkel). Molen smeren.

Dit is een uitgebreide beschrijving van de benodigde materialen voor het vissen op zeebaars. Ik heb met veel plezier de lijst samengesteld en ben me ervan bewust dat deze niet volledig is. Als u nog vragen heeft of u wilt een onderwerp uit de lijst bespreken aarzel dan niet op contact met mij op te nemen via het contactformulier.

Kies wat voor jou van toepassing is. Misschien is het vissen met kunstaas aan zee gewoon te zwaar, dan kun je overwegen om met de dobber op deze razende rover te gaan vissen. Als je bijvoorbeeld in de buurt van een dijk woont met ondiepe oesterbanken. Dan ga je geen dure jighengel kopen, maar volstaat een plug hengel, zodat je met veel plezier met oppervlaktepluggen kan vissen en zeebaars vangen. Want daar gaat het toch om. Plezier en avonturen beleven langs de waterkant. Het lijkt wel eens of sommige mensen de dure spullen hoger schatten dan het plezier dat het vissen kan geven.
Houd het simpel en speel in op de omstandigheden bijvoorbeeld door bij de aanschaf rekening te houden met waar je wilt gaan vissen, is misschien wel het meest waardevolle advies.


Voor het samenvattende artikel kunt u deze link gebruiken

De inhoudsopgave van "We gaan op zeebaars vissen" kunt via deze link bereiken
 terug naar handleiding met tips voor zeebaars vissen. Arca hengel Spro, DAM, Shimano, Gamakatsu, Gator, Lankhorst, Mitchell, Raven, Lureparts, ESCA, Rapala, zeevis producten voor zeebaarsvangsten. Wormen, zagers, Pieren bestellen.   
Naar boven


. . . Zeebaarszwerver . . . zeebaarszwerver leren vissen op kabeljauw, zeebaars en gul op de Maasvlakte en Zeeland