Zeebaarszwerver gaat zeebaars vissen met shads op zeebaars

Zeebaars vissen in de winter

Deel 7 van de serie "We gaan op zeebaars vissen"

In de wintertijd is het voor de zeebaarsvisser vaak terugkijken op het afgelopen seizoen en voorbereiden op het nieuwe seizoen. Dat kan ook anders. Jazeker ook in de winter kun je gericht op zeebaars vissen. Je kunt leuke zeebaars vangsten maken in de diepe kanalen van de Europoort, zo is mijn ervaring.

Helaas kan ik door ziekte niet uit ervaring beschrijven hoe het afgelopen zeebaarsseizoen geweest is. Hopelijk gaat een operatie op korte termijn daar verandering in brengen en ben ik volgend jaar weer in staat om te vissen. In ieder geval ga ik in een ander verhaal nog een keer terugkijken door de ingezonden zeebaars vangstberichten van 2010 door te nemen en te analyseren. Ik kreeg positieve reacties en bruikbare tips op de eerdere analyse. De vangstberichten van de laatste tijd laten zien dat er goed zeebaars wordt gevangen aan aas. Zagers en Mesheft strijden om de koppositie van favoriete aas. Vergeet niet om uw zeebaarsvangstberichten in te sturen.
Door het maken van deze website kan ik toch lekker met zeevissen bezig zijn. Zo is het voor mij nu mogelijk om tips te geven over zeebaars vissen in de winter, in plaats van aan een met gladde stenen bezaaide oever in de kou, op zeebaars te vissen. Wel, als ik mocht kiezen geef mijn dan toch maar die glibberige oever in de kou. Ook al doe ik het schrijven met heel veel plezier.

Vanaf de kant vissen op zeebaars in de winter
Twintig jaar geleden verbaasde ik mij over vangsten van hele kleine zeebaarsjes die we maakten tijdens het vissen op wijting in de diepe havens van de Europoort. Vaak vals gehaakt aan een grote haak, maar ze zaten wel degelijk van de pieren te knabbelen. Met een klein haakje en kleiner aas kon ik ze vangen. Miniatuur zeebaarsjes die het goed zouden doen in een zeeaquarium. Tegenwoordig kun je 's winters in de havens regelmatig grotere zeebaars vangen, vaak als bijvangst tijdens het vissen op de wintervis, wijting, gul en schar. De laatste jaren ben ik mij gaan verdiepen in de vistechnieken om gericht op zeebaars te vissen in de winter.

Er lijkt zich een populatie zeebaars te ontwikkelen die in de winter in de diepe Zeeuwse wateren en de diepe havens van de Europoort foerageren. Het Rotterdams havengebied en de Oosterschelde voldoen aan een aantal essentiële voorwaarden en lijkt het erop dat naast de inimini zeebaarsjes er nu ook een populatie grotere zeebaars is die in het winterseizoen blijft hangen in het havengebied.
  • Er is voedsel in overvloed.
  • De waterkwaliteit is de laatste twintig jaar ook sterk verbeterd.
  • Er is geen druk van beroepsvisserij die de originele paaigronden behoorlijk aan het verstoren zijn
  • Zeebaars gedijt goed in licht brak water.
Het is mij opgevallen dat met name tussen grote scholen wijting en steenbolk er scholen zeebaars mee zwemmen en foerageren in de winterperiode. Ik heb het dan over zeebaars van 20 tot 50 centimeter. Dit zijn misschien de zeebaarzen die gedurende de zomer redelijk ver landinwaarts getrokken waren en nu door de vele regenval weer meer richting zee trekken en in het aantrekkelijke diepe water van de havens blijven hangen.

Hoe kun je selectief vissen op zeebaars als er zo'n groot aanbod van soorten zeevis is die het op je aas gemunt hebben? Dat is natuurlijk niet mogelijk. Als bijvoorbeeld de wijting los is eten die alles op, maar je kan wel enigszins selectief vissen op de zeebaars. Factoren die je succes bepalen zijn stekkeuze, aaskeuze en vistechniek.

Selectief op zeebaars vissen in de winter

De stekken waar ik goed winterzeebaars vang zijn diep water met een flinke getijden stroom. Diep is acht tot twintig meter. Aan de randen van de havens, waar de grote zeeschepen aanmeren, en de getijden goed stromen. Stroming is weer heel belangrijk voor goede zeebaars vangsten.

Voor de Semafoor is een goede stek in de Nieuwe Waterweg om bij laag water te vissen op zeebaars Een effen bodemstructuur wordt onderbroken door diepe gaten of obstakels. Bijvoorbeeld kabels die in pijpen over de bodem liggen, zijn ideale stekken. Je treft deze stekken aan in alle kanalen van het Europoort gebied. Beerkanaal, Calandkanaal, Nieuwe Waterweg, Hartelkanaal. De wind bepaalt in deze periode vaak mijn stekkeuze. Ik heb hem graag tegen, niet te harde wind natuurlijk, maar tot windkracht vijf vind ik prima. Ik heb de indruk dat het voedsel van de vissen onder invloed van de wind tot dicht bij de kant komt. De vis aast dan ook dichter bij de kant. Lekker anders doen dan de gemiddelde visser. Bijkomend gevolg is dat mijn stekken dan ook meestal wel vrij zijn. Het is dan aan te raden om een kleirand of obstakel onder water op te zoeken en daar ook je aas te presenteren. De randen onder water vind je door een paar proefworpen te maken met alleen lood en dan maar tellen tot je lood de bodem heeft bereikt. Dan een stukje dichterbij werpen, tellen, etc. Je snapt wel wat ik bedoel. Vaak zijn er meerdere randen te vinden. Vis dan ook de verschillende randen af op zoek naar de azende zeebaars.

Het aas voor zeebaars in de winter kent één grote favoriet en dat is de mesheft. Vooral als die al een beetje muf ruikt, niet rottend maar wel al een dag uit de vriezer bijvoorbeeld. Inktvis reepjes is een goede tweede als zeebaarsaas in de winter. Combineer dit met slikzagers, of als je met een grotere haak vist gewone zagers of stripjes makreel. Natuurlijk kun je ook met gewone zeepieren zeebaars vangen, of nog beter met een Franse tap.

De zilveren zeebaars is 's winters een schitterende beloning

De vistechniek moeten we wel enigszins aanpassen ten opzicht van de zomervisserij. Het kunstaas kun je wel thuis laten. Als het een beetje mooi weer blijft, kan ik op bepaalde diepe stekken nog wel zeebaars vangen met kunstaas. Maar beter is het toch om met aas op de bodem te proberen.

Ik vis met een zeemolen die snel de lijn kan indraaien en een stevige handgreep heeft. Kijk eens op zeebaarsmaterialen voor een beschrijving. Een stevige, lange hengel, minimaal 4,20 meter. Als je met een dergelijke hengel kunt omgaan is een lengte van 4,50 of 5 meter aan te raden. De lange hengel is handig als er verre worpen gemaakt moeten worden, wat soms nodig is om de rand onder water te bereiken waar de zeebaars fourageert. Als hoofdlijn neem ik dyneema van 20/00. Ik neem geen risico met een dunnere lijn. In de Nieuwe Waterweg of de kanalen gebruik ik geen voorslag. Door het regelmatig vastzitten ben ik daar mee gestopt. Ik maak mijn onderlijn direct vast aan de hoofdlijn. Mijn succevolle onderlijn voor vissen op zeebaars in de winter is er één met twee korte metalen afhouders 40 cm van elkaar af met een kort aaslijntje van 15 tot 25 centimeter. Haakmaten 1 of 1/0, mijn ervaring is dat je beter een iets subtielere aasaanbieding kan maken voor de zeebaars, dan in plaats van net als bij de gul een meer grove aasaanbieding. De andere onderlijn is de Jojo onderlijn die ik inzet bij een obstakelrijke bodem. Dan wil ik wel eens een tandem haak montage gebruiken. Dus een extra haak op de aaslijn, die je monteert door de aaslijn twee keer door de haakoog te halen en en hier een krimpkous overheen te doen. Deze onderlijn vermeerdert de hakingskansen bij het vissen met een Jojo montage.. Ik maak de onderlijn van suffix trekkracht 40/00, die goed beschermd is tegen schuren langs mossels en stenen. Ik gebruik geen kraaltjes of andere tierelantijntjes aan de haaklijn. Dit trekt alleen maar sneller wijting en steenbolk aan.
Als je dan aan de waterkant staat een paar graden boven nul met je gezicht in de wind en met rode konen op de wangen, in je waterafstotend- en winddichte viskleding. Je hengels die stil in de steun hangen, bewegingsloos als een bewaker bij het paleis van de Engelse queen. Je neemt een warm drankje tegen de kou. zeebaars vangen in het voorjaar met een dobber of bodemvissen De hoofdlijn verdwijnt een tientallen meters verderop in het donkere water en verwachtingsvol kijk je uit naar de aanbeet. Dan zie je regelmatig de kleine agressieve tikkies van de wijting en steenbolk op de hengeltop. Jouw aas, mesheft en inktvis kan wel redelijk tegen deze hapjes dus laat je de zorgvuldig beaasde haken nog even in het water liggen. Dan uit het niets, als een donderslag bij heldere hemel trekt je hengel helemaal krom in de steun en dan nog een keer en hierna hoor je de slip tikken(oei vergeten te zeggen. Als je slim bent zet je de slip een beetje losser, als je de hengel in de steun plaatst, zodat de grotere zeebaars na een aanbeet lijn kan nemen). Snel naar de hengel en dril de zeebaars voorzichtig, draai niet te hard let goed op de harde uitvallen van de zeebaars, maar probeer wel de vis ver boven de bodem te houden. Dus draai ook weer niet te zacht binnen.
De winterzeebaars, een zilveren beloning voor het trotseren van de winterse elementen. Daar krijg je het warm van.

De inhoudsopgave van "We gaan op zeebaars vissen" kunt via deze link bereiken

Voor de serie vissen op kabeljauw volgt u deze link

 Softbaits, Shads, twisters voor snoekbaars en zeebaars in combinatie met een loodkop uitstekend kunstaas   
Naar boven

Ik stel uw feedback zeer op prijs. Als u wilt kunt u via onderstaand reactieformulier reageren!
HTML Comment Box is loading comments...


. . . Zeebaarszwerver © shads, softbaits in webwinkel makkelijk bestellen