Zeebaarszwerver zeebaars vangsten met de bucktail jigkop

4.1 De betovering van de bucktail jigkop.


deel 4.3, onderdeel van de serie: "We gaan op zeebaarsvissen"


Als ik op een van mijn zeebaarsstekken arriveer en de auto langs de oever van de Nieuwe Waterweg parkeer zie ik dat het brakke water nu bijna laag is en niet hard in de richting van de Noordzee stroomt.

Zeebaars vangsten met bucktail ook in 's nachts De ervaring heeft geleerd dat als op deze stek het tij helemaal laag is er goede zeebaars vangsten zijn te boeken. De zeebaars gaat azen als het harder gaat stromen tijdens de laatste nastroom van het lage tij. Dit moment is een half uur voordat het opkomende water de stroom doet keren en dan is het doorgaans op deze stek etenstijd voor de zeebaars. Ik heb nog een kwartier voordat de zeebaars actief wordt. Vlak bij de stek zijn 2 vissers met grote strandhengels hun vissersgeluk aan het beproeven. Ik maak eerst een praatje met hen en ze blijken vandaag geen geluk te hebben, zelfs niet met het esca licht aan de onderlijn. Zijn toch al vijf uur aan het vissen. Het aas, zagers, ligt er levenloos bij in de aasbak en begint al licht te ontbinden door de zon. De hengels staan stil in de steun en de heren zitten er een beetje mismoedig bij op hun viskisten. "Er zit toch geen vis":, melden ze. "Je kan wel weer naar huis gaan". Ik wens de heren veel geluk, nadat ik uitgelegd heb toch mijn kans te wagen. Ik haal de visspullen uit de auto en begin deze in orde te maken.

Mijn hengel, Gamakatsu luxxe saltage cheetah 110 XH, haal ik uit de koker en ik plaats mijn Daiwa Molen GS8 4000 met 12/00 fireline in de reelhouder. Ik maak een 45/00 fluorocarbon onderlijn van ongeveer 1 meter lengte. Met de Eye crossers knot bevestig ik een 14 gram Ultra minnow jigkop met chartreuse bucktail aan de onderlijn. De onderlijn bevestig ik met de leaderknoop aan mijn hoofdlijn. Verder kies ik voor een witte Gator staart. Ik loop, met de benodigde reserve materiaal in een klein rugzakje, naar de plek waar ik de zeebaars verwacht. Ik begin eerst dicht bij de kant en werp dan steeds iets verder. De jigkop met staart voel ik niet goed trillen in de stroom, voor het mooie stroomt het nog te zacht. . Op het water is het erg druk met scheepvaart, ik vind het altijd een schitterend gezicht en sta te genieten. Boem ik houd mijn hengel, die krom trekt, rechtop maar verder gebeurt er niets. Ik zit vast aan de bodem. Ik pak een stokje uit mijn zak en draai mijn lijn een paar keer er omheen en trek met behulp van de stok de onderlijn kapot. Dit voorkomt voor de langere termijn aanzienlijke schade aan mijn molen. Het stokje is een stuk hamersteel van 20 centimeter.

"Wissel regelmatig van bucktail
en varieer in kleuren"

Ik knoop rustig een nieuwe jigkop aan mijn onderlijn. Ik kies nu voor een Teardrop jigkop met groene bucktail en een gewicht van 18 gram.

Het zal niet heel lang meer duren voordat het harder gaat stromen. Ik besluit hierop te wachten. Als ik stroomopwaarts kijk zie ik de stroomnaad al naderen. Achter de stroomnaad zal het waarschijnlijk harder stromen. Ik schat nog een minuut of vijf voordat deze stroming mijn stek heeft bereikt. De collega vissers met strandhengels zitten er nog hetzelfde bij als tien minuten geleden, ogenschijnlijk is er niets veranderd. Zij zullen de spanning niet voelen die ik voel en lijken zich niet bewust van de komende, gunstige stroming.
Twister staarten, Gator, Culprit, Lankhorst


"De juiste stroom zorgt
voor de zeebaarsvangsten "

Dan hoor ik het kenmerkende bruisende geluid van, het langs de basaltblokken stromende water.

Eindelijk jakkert de stroming flink langs de stenen oever. Ik blaas lachend op een denkbeeldige fluit, het teken om ten aanval te trekken en ik begin weer te vissen. De eerste vijf minuten gaan voorbij gelijk de houding van de andere vissers, ongeanimeerd. Ik wissel van jigkop en monteer een rode Style H jigkop met lolly-pop blauwe bucktail met rode Gator staart. Ik werp in en laat de jigkop 4 seconden zakken. BOEM. gevolgd door een flink gebonk op mijn hengeltop. Een schitterende aanbeet. Toch weer onverwachts en een hartverzakking als gevolg. Het is geen grote zeebaars en na een paar minuten geeft hij het gevecht op. Ik onthaak de zeebaars en geef hem zijn vrijheid terug. De verfomfaaide bucktail breng ik weer enigszins in model terwijl mijn hartslag weer terug zakt in het normale ritme.

"Laat de jigkop in de stroming driften,
de kunst van het niets doen"

Inwerpen, tegen de stroom in en draai de lijn strak en hou de hengeltop schuin omhoog in de lucht. Het is langs de kant niet diep, vissend boven de door scheepvaart ontstane kleilaag laat ik de jigkop 4 seconden zakken.

Bucktail jigkop met twister staarten, Gator, Culprit, Lankhorst geweldig kunstaas om zeebaars te vangen Draai even kort en snel in en laat dan de jigkop op de stroming driften, terwijl ik constant contact hou via de gevoelige hengeltop met de jigkop. Ik voel de staart goed trillen in de stroom. Dan voel ik de jigkop op de bodem tikken en geef met mijn hengeltop een tikkie en draai een stukje lijn op. Weer laat ik de jigkop driften zonder in te draaien, terwijl ik de staart op de top voel trillen. Opeens is het trillen verdwenen. Ik voel meer weerstand gevolgd door een reactie van mijn arm, die de hengel naar achteren slaat en zodoende de haak in de bek van een ontzette zeebaars trekt. De zeebaars reageert als een losgelaten hazewindhond en sleurt de lijn van mijn spoel als hij naar de vaargeul probeert te vluchten. Na een tiental seconden, maakt hij rechtsomkeert en speert als Usain Bolt op de 80 meter sprint, richting de oever die uit basaltblokken bestaat. Ik loop gestaag naar de plek waar de zeebaars naar toe zwemt, terwijl ik snel lijn inhaal. Door de lengte van de hengel kan ik hem uit de stenen oever houden. Nadat hij een paar pittige pogingen ondernomen heeft om te ontsnappen geeft de venijnige vis het gevecht op. Met de zeebaars onder mijn hengeltop loop ik met de stroom mee naar mijn schepnet. Daar staan ondertussen de collega vissers met het schepnet in hun hand. Ik aanvaard hun hulp en de zeebaars wordt door de collega visser geschept.

"Vissers mogen zelf ook verantwoordelijkheid
nemen voor een gezonde visstand"

Terwijl ik de zeebaars onthaak, ontstaat er een discussie tussen de twee heren over het kunstaas waar ik mee vis. Gevolgd door een flinke vloek als ik de zeebaars terugzet.

"Of ik gek geworden ben", vraagt de één. "Je gaat de vis toch niet terugzetten", vraagt de ander. Ik besluit dat het nu geen zin heeft om te praten over dat de tijden veranderen en dat we zelf als vissers ook verantwoordelijkheid moeten nemen voor een goede visstand en weidelijkheid en dergelijke. Het is tenslotte etenstijd onder de zeebaarzen op zo'n zestien meter van waar ik sta.


"Betover de zeebaars met een. . .
. . . gekleurde bucktail jigkop "


Ik bedank de heren voor het scheppen en werp weer in. Tien seconden later sta ik weer met een kromme hengel.

Dit is het logische gevolg omdat een zeebaars aan de andere kant van mijn lijn de zelfgemaakte jigkop in zijn bek heeft. Wooeesh, één van de collega vissers glijdt uit op de stenen als hij zich verongelijkt omdraait. Deze zeebaars schep ik zelf en ik voel mij even als Phil Taylor na weer een one hundred and eightyyyy. Ik ontkom nu niet aan het gesprek als ik weer de zeebaars terugzet in zijn element. Na een leuk gesprek over het nut van terugzetten van zeebaarzen en over het kunstaas dat ik gebruik, bleken ze vooral gefrustreerd omdat ze niets vingen en zo'n eind hebben moeten rijden voor niets. Ik geef de heren een paar jigkoppen en staarten mee.
"Probeer het maar eens, het is geen wonderaas maar als je weet waar je moet vissen en wanneer dan lijkt het toch een beetje op toveren".

technieken voor vissen met bucktailjig op zeebaarsTerug naar 4.1 vissen met bucktail-jig karper penhengel geschikt voor vissen met dobber op zeebaarsLees meer--->>

 zeebaars methode met dobber softbaits, shads, twisters en inktvis   
Naar boven


. . . Zeebaarszwerver . . . zeebaarszwerver leren vissen op kabeljauw, zeebaars en gul op de Maasvlakte en Zeeland