Zeebaarszwerver gaat zeebaars vissen met visprodukten als loodkoppen en jigkoppen met bucktail.

4.1 Op zeebaars vissen met bucktail jigs, de loodkop

Deel 4, onderdeel van de serie: "We gaan op zeebaarsvissen"

Vissen op zeebaars met bucktail gebonden jigkoppen, is een uitstekende vismethode om de zilveren wolf van de zee, de zeebaars te vangen. Je kunt deze manier van vissen op zeebaars toepassen in stromend of beter gezegd 'snel stromend water'. Op deze zeebaarsstekken en in combinatie met een Gator, Lankhorst, Nitro softspring, Viper of Culprit staart ziet de bucktail jigkop eruit als een heerlijke hap voor de zeebaars. De aanbeten zijn verwoestend hard. Dit geeft deze manier van vissen, naast de goede vangsten, nog een extra dimensie.

zeebaars een sterke zeevis uit de Noordzee Het Rotterdams havengebied is bij uitstek een geschikte locatie om met bucktail jig en twister staart te vissen. De poort van Europa bestaat uit een snelstromende rivier en kanalen die de grote zeeschepen gelegenheid bieden om vanaf de Noordzee naar de bestemmingshaven te varen. Door de open zeeverbinding hebben de getijden vrijspel en is er een flinke stroming in het water aanwezig. De oevers worden beschermd door grote basaltblokken. Lange strekdammen liggen vanaf de oever dwars in het water en de grote zeeschepen zorgen voor diepe geulen. De stroming botst op deze oneffenheden waardoor het prima stekken voor de zeebaars zijn.
De bodem van de kanalen wordt volop bewoond door krabben terwijl het water erg voedselrijk en aantrekkelijk voor allerlei jonge zeevis is, die massaal in grote scholen het havengebied intrekt. De zeebaars zal zich hier soms in een zevende hemel wanen. Een bucktail jigkop met twister krijgt in de harde stroming een heel aantrekkelijke actie voor de zeebaars. Naar mijn mening is in deze omgeving de bucktail jig super kunstaas om zeebaars te vangen.

"Zeebaars is een wispelturige vis
leer de juiste keuzes maken aan de waterkant"

De zeebaars is in deze onstuimige omgeving graag op jacht naar zijn maaltijd. Toch is het vissen met dit grandioze zeebaarskunstaas, de bucktail jig, niet zo eenvoudig.

De zeebaars kan heel wispelturig zijn. Of je verspeelt veel kunstaas aan de talrijke onderwaterobstakels. Je kunt ook gewoon de verkeerde stek met het verkeerde getij uitgekozen hebben. Helaas zijn deze gebeurtenissen onvermijdelijk bij het zeebaars vissen. Laat je hierdoor niet ontmoedigen. Langs de waterkant leer je het meest. Als je geluk hebt kun je met een ervaren vismaat mee en leer je snel de goede stekken en de aldaar toepasbare technieken kennen. Andere zullen op onderzoek uitgaan en uitproberen, weer andere gaan stekken pezen. Het hoort er allemaal bij. Maar de echte onderbouwde kennis waardoor je de juiste keuzes gaat maken leer je alleen aan de waterkant. De kleur van je bucktail of twister het gewicht van de loodkop, de keuze van je stek en keuze voor welk getij. Als je deze componenten kunt samenvoegen en dit leidt tot regelmatige zeebaars vangsten ben je jaren verder. Dit kan ik niet beschrijven voor je maar dit is wel de truc om veel zeebaarzen te vangen en die kennis verkrijg je door veel te vissen. Ik probeer je met een paar tips te helpen maar het echte vissen op zeebaars leer je aldoende aan de zilte waterkant.

Ok als je nog steeds leest wil je echt graag zeebaars vangen. De bucktail jigkop is gewoon een super kunstaas om, in de Nieuwe Waterweg, Beerkanaal, Hartelkanaal en Calandkanaal, de wispelturige zeebaars tussen de obstakels vandaan te peuteren. Laten we eens kijken naar dit kunstaas. Het bestaat uit drie onderdelen: De loodkop, de bucktail, meestal geverfde hertenharen, en een Twister.

De loodkop

De Loodkop is er in vele soorten en maten. Ik beperk mij in dit artikel tot de soorten waar ik goede ervaring mee heb. Dit zijn: de Bulletnose jig, Roundhead jig, Teardrop jig, Ultra minnow jig en de Style H jig.

Ga je intensief op de zeebaars vissen dan is het aan te raden om de benodigde spullen aan te schaffen zodat je de loodkoppen zelf kunt maken. Vissen met loodkoppen is een visserij waarbij je veel materiaal verspeelt aan de stenen en andere obstakels in het water. Zelf maken bespaart aanzienlijk in de kosten. Schaf anders je favoriete loodkoppen in bulk aan bij de betere hengelsport winkels. Het allerbelangrijkste is een héél erg stevige haak. Er worden veel loodkoppen aangeboden voor het zeebaars vissen waarbij je zelf met je hand de haak zo recht buigt. Laat je dus niet foppen en controleer de haak goed. Deze mag niet doorbuigen.

Bulletnose jighead ideaal kunstaas voor zeebaars
Bullet-nose-jig is ideaal voor het vissen in zware stroom. De Eagle Claw Styles 410-413 O'Shaugnessy in 60° jig haak is oersterk. Dit type jigkop wordt, gebonden met bucktail, veel ingezet bij het vissen op de wrakken vanuit de boot. De loodkop is snel beneden en laat zich goed vissen boven en tussen de wrakken. Ik knip de twee loden haken op de kraag eraf als ik bucktail ga binden. Probeer de Bulletnose gebonden met bucktail ook eens met een Yamamoto single tail grub staart. De kale loodkop is goed te gebruiken met een shad.


Roundhead jig met bucktail en Lankhorst staart, ideaal loodkop kunstaas voor zeebaars
Roundhead-jig is een allround loodkop. Ik maak gebruik van de versie met loden kraag en sterke 410-413 OSHAUGHNESSY haak. Het oog is bij dit model iets meer naar voren geplaatst. Naar mijn idee zit je wel iets sneller vast tussen stenen met dit ronde model. Door de loden kraag laat deze loodkop zich uitstekend met bucktail aankleedden. Hij werpt en vist prima. Vis dicht bij de bodem, laat de loodkop in de stroom driften en afzakken naar de bodem en dan weer omhoog te tikken.Teardrop jig met bucktail en Lankhorst staart, ideaal loodkop kunstaas voor zeebaars
Teardrop-jig een druppelvormig ontwerp waarbij het meeste gewicht enigzins aan de voorkant van dit type loodkop zit. Door deze gewichtsverdeling en de plaatsing van het oog centraal heeft dit kunstaas een goede zwemmende actie. De zwemmende actie kan met dit ontwerp goed afgewisseld worden met een tikkende visstijl. Dan zal de loodkop met de staart omhoog en de neus naar beneden op de bodem tikken. De zeebaars hapt vaak na een tik met hengeltop en het laten zakken van de loodkop naar de bodem. Met een stevige loden kraag om het bovenste gedeelte van de haaksteel wat een goede basis is om de bucktail op te binden.


Ultra-minnow-jig en Culprit staart goede loodkop om zeebaars te vangen
Ultra-minnow-jig komt qua ontwerp het dichtst bij het nabootsen van een klein visje. Het oog van de haak zit bovenop in het midden in combinatie met een lang en slank loodkop ontstaat een natuurlijke zwemactie. Dit ontwerp heeft een midden balans en dit is ideaal om driftend op de stroom met deze loodkop te vissen. Ik gebruik de lichtere versie 14-16gr. gedurende periodes als het minder hard stroomt en heb er verbijsterende resultaten mee geboekt, terwijl collega vissers een pauze namen. Doordat de voorkant schuin afloopt is het driftend vissen weer uitstekend te combineren met tikkend vissen(jigging).


Style-H-jig en Gator staart goede loodkop om zeebaars te vangen
Style-H-jig is een duivels goed ontwerp die de eigenschappen combineert van de eerder genoemde loodkoppen. Een scherpe Eagle Claw Styles 410-413 60 O'Shaugnessy jig haak. Weer centraal gebalanceerd maar het meeste gewicht zit aan de onderkant in de dikke buik. Met een zwemmende actie maar door de opgezwollen buik aan de onderkant blijft deze loodkop ook met harde stroom dicht bij de bodem zijn werk doen. De spitse punt snijdt door het water en zorgt met de bucktail voor genoeg commotie om de aandacht van de zeebaars te trekken. De afgeplatte voorkant maakt het weer mogelijk om tikkend te vissen en de loodkop op de bodem te laten vallen met de staart omhoog. De loden kraag is weer een goede basis voor de bucktail.
Je kunt de loodkopjes met een mal gieten in verschillende gewicht soorten. Geef ze meteen de gewenste kleur door de loodkop, terwijl die nog heet is, te dopen in Pro-TEC Powder Paint. Het haaktype dat uitermate geschikt is om loodkoppen te gieten is, de 'Eagle Claw Styles 410-413 60 O'Shaugnessy Jig Hook'. Dit type haak zou je als trekhaak onder je auto kunnen monteren, zo sterk.  Style-H-jig en Gator staart goede loodkop om zeebaars te vangen
De gekleurde hertenharen 'bucktails' worden achter de loodkop op de loden kraag gebonden, vervolgens steek je er een streng crystal flash tussen en werk je de bindingen af met lak of krachtlijm. Mijn favoriete kleuren zijn lolly-pop blauw, chartreuse, lime-green en light-pink, fluo-red en fluo-white. De ogen aan de zijkant van de loodkop kun je met watervaste stift maken of met opplakogen. Loodkoppies in de gewichten 12 gram tot en met 28 gram zijn de meest gangbare gewichten voor het zeebaars vissen vanaf de kant. Voor het vissen vanuit de boot kun je nog een stuk zwaarder.

De loodkop is een belangrijk basisonderdeel voor de jigkop met bucktail. Hij beïnvloedt voor een groot deel de actie onder water van dit zeebaars kunstaas, maar er is meer...

Volg onderstaande link voor tips over het binden van loodkoppen met bucktail:
 het binden van bucktail jigkop.

Het vervolg waarin de techniek van het vissen met jigkop bucktail beschreven is, kun je vinden op deze website als deel 4.3:
Vissen met bucktail jigkop
 Op zeebaars vissen met loodkoppen met Lankhorst staart en bucktail jig met Gator staart in Nederland en België.   
Naar boven

. . . Zeebaarszwerver © shads, softbaits in webwinkel makkelijk bestellen