Met Zeebaarszwerver met dobber zeebaars vissen en zeebaars vangen

3.1 We gaan op zeebaars vissen met een dobber

Deel 3 van de serie "We gaan op zeebaars vissen"

Zeebaars is heel goed te vangen aan een werphengel met een dobber. Dat klinkt kinderlijk eenvoudig. Toch is het niet zo simpel als het lijkt. Ik hoor veel verhalen van mensen die het vissen op zeebaars met een dobber proberen en maar niets kunnen vangen.

Zo ben ik een keer getuige geweest van een mooi voorval. Een visser langs de oevers van de Nieuwe Waterweg. Vissend met een karperhengel, dobber en steurgarnalen. Ik stond een meter of vijftig naast hem te vissen met jigkoppen. Ik ving regelmatig een zeebaars, terwijl zijn drijver in mijn buurt dobberde op de stroming. De visserij was niet echt wild maar het was leuk vissen met mooi weer en een goede stroom. De visser met karperhengel en steurgarnaal ving nog niets.

Na anderhalf uur kwam er een maat van hem, die ook zijn visspullen in orde maakte. Hij ging naast zijn vismaat staan, met dezelfde dobber en een steurgarnaal als aas. Direct bij zijn eerste worp ving hij een mooie zeebaars. Zijn vriend schelden. De tweede worp, niet te geloven alweer een zeebaars. Zijn vriend nu tierend. Bij de derde zeebaars was de vriend rijp voor een gesticht toen die in zijn nijd een poging deed om de oever een stuk naar beneden te stampen.

" Natuurlijke aasaanbieding verleidt
zeebaars tot aanbeet"
zeebaars vissen met een dobber met de handige tips om dit te leren

Ik ging er eens goed voor zitten en genieten van het schouwspel.

Ik kan het zeer waarderen als iemand een bepaalde techniek van vissen goed beheerst. Hij had duidelijk een andere vistechniek. De dobber was gefixeerd en niet met een centraal gat, waardoor hij ondanks de stevige stroom toch constant dicht bij de bodem vist. Hij liet niet zomaar zijn drijver met de stroom meedrijven, maar controleerde gedurende de gehele drift geconcentreerd de dobber. Af en toe hield hij de dobber tegen, in de stroom, waardoor het aas langzaam omhoog kwam. Een andere keer koos hij ervoor om de lijn tegen te houden en een flinke ruk aan de hengel te geven, waardoor het aas snel omhoog ging. Allebei de technieken waren voor de zeebaars vaak het signaal om tot de aanval over te gaan met het gevolg dat de dobber weer onder water verdween.


"Details kunnen het verschil maken"

In een kort gesprek met deze ervaren zeebaarsvisser, bleek hij bereidt om zijn techniek een beetje toe te lichten.

Wat hij doorslaggevend vindt, is dat hij aandacht besteedt aan zijn aaspresentatie. Een enkele steurgarnaal, in het tweede staartsegment gehaakt. Daarnaast gebruikte hij een fluorocarbon onderlijn in een dunnere diameter van 30/00. Hij viste met een kleinere en dunnere haak waardoor de steurgarnaal in de stroming natuurlijker bewoog. Om dicht bij de bodem te blijven vissen had hij een flinke loodhagel een 30 centimeter boven de haak, De truc was de lijn regelmatig afstoppen of een flinke haal met de hengel naar achteren zodat het aas naar boven kwam en weer langzaam terug zakte richting de bodem. Hierna deed hij een aardige imitatie van een steurgarnaal die in paniek op de vlucht was voor een zeebaars met wijd opengesperde bek.

Ik ging weer verder met het vissen met kunstaas en ving mijn zeebaarzen ook in de buurt van de bodem. We vingen ongeveer even veel vissen en hadden een reuze pret toen ook zijn vismaat, na de nodige aanpassing van zijn vistechniek, eindelijk zijn eerste zeebaars ving.
Ook bij het vissen op zeebaars met een dobber zijn het de details die het verschil kunnen maken.


zeebaars vissen met dobberZeebaars vissen met dobber, materiaal en aas zeebaars vissen met een dobber en een karperhengellees meer ...

Wilt u op de hoogte gebracht worden als een volgend deel gepubliceerd is   Inschrijven maillijst

 zeebaars vissen met een dobber   
Naar boven


. . . Zeebaarszwerver . . . zeebaarszwerver leren vissen op kabeljauw, zeebaars en gul op de Maasvlakte en Zeeland