Zeebaarszwerver zeebaars vissen en vangen met een dobber

3.3 Op zeebaars vissen met een dobber en loodkop

Vervolg van deel 3, onderdeel van de serie: "We gaan op zeebaarsvissen"

Het vissen met een dobber op zeebaars biedt nog een goede vistechniek om de zeebaars te vangen. Het is een vistechniek die ik niet veel zie in Nederland. Vissen met een dobber en loodkop heb ik geleerd op het visrijke eiland Ierland, waar ik enige tijd heb mogen werken. Je kunt met deze zeebaarstechniek bij een rotsachtige bodem mooie wrasse(lipvis) en pollak tussen de stenen vandaan peuren.

zeebaars vissen met een dobber en loodkop met de handige tips om beet te krijgen Ik ben in Nederland deze methode van zeevissen gaan gebruiken op stekken waar ik heel veel vast zat met een loodkop tijdens het zeebaars vissen. Er zit veel zeebaars in de buurt van deze obstakelrijke stekken, maar het constant verspelen van loodkoppen maakte het vissen een frustrerende bezigheid. Deze stekken sloeg ik na verloop van tijd dan ook over tijdens mijn zeebaarssessies.

Tot ik weer terug dacht aan het vissen op pollak en lipvis in Ierland met een dobber en daaronder een loodkop met aas of een softbait. Met deze techniek kan ik mijn loodkop boven de stenen en andere troep op de bodem aanbieden. Het leek mij de moeite waard om te proberen. Eerst de zware zeedobbers met centraal gat en los lood geprobeerd. Dat was het niet helemaal omdat de harde stroom op mijn stekken deze manier van vissen nadelig beÔnvloedt. Toen ik de snoekdobbers die geschikt zijn voor stromend water ging proberen kwamen ook de vangsten van zeebaars.

" Gebruik snoekdobbers die
geschikt zijn voor stromend water"

Wat heb je nodig: snoekdobber (Slider) geschikt voor stromend water.

Een model die je kunt fixeren op de hoofdlijn is ook geschikt bij zeer harde stroming. Stem het draagvermogen af op het gewicht van de loodkop. Natuurlijk een loodkop. Eventueel nog bladlood om de dobber extra uit te loden. Suffix onderlijn sterkte 35/00. Een strakke hengel 3.60 meter om de haak goed te kunnen zetten. Snelle en stevige molen.

"Een dobber met loodkop montage zorgt voor
zeebaars vangsten boven obstakelrijke bodems"

Hoe maak je een dobber met loodkop rig.

Je monteert eerst een stuitje op de lijn. Schuif de snoekdobber op de lijn en een rubberen kraal om de knoop te beschermen, eventueel extra bladlood om de dobber goed uit te loden. Onderlijn van Suffix 35/00, in verband met de obstakelrijke omgeving. Aan de onderlijn knoop je een loodkop van bijvoorbeeld 14 gram en daar doen we een twister staart op.

Vistechniek

zeebaars vissen met een dobber en loodkop met de handige tips om dit te leren

Ik gebruik deze techniek veel in de kanalen van het Rotterdamse havengebied, de Nieuwe Waterweg en in de buurt van blokkendammen.

Deze vistechniek is vrij simpel. Je werpt de dobber met loodkop stroomopwaarts, laat de loodkop op diepte komen. Nu langzaam binnen vissen, geef soms een extra tik met de hengeltop om extra actie te geven. Als de dobber eenmaal stroomafwaarts drift dan kun je nog langzamer binnen draaien. Blijf constant goed contact houden met de dobber, laat de lijn niet slap vallen. Af en toe een tik met de hengeltop. Als de dobber onder gaat, sla dan flink hard aan om de haak goed te zetten in de bek van de zeebaars.

Deze manier van vissen op zeebaars kan ook met aas in plaats van een twister op de kale loodkop. Bij voorkeur verse inktvis in een reep van 6 cm taps gesneden en vervolgens geplaatst op een loodkop. Haal de haak twee maal door de inktvis en bindt de inktvis vast met bindelastiek op de haak van de loodkop. Je kunt er niet oneindig mee blijven werpen. Om een zeebaars te verleiden tot aanbijten kan natuurlijk aas ten opzichte van een softbait net het verschil maken.

"Laat de dobber gecontroleerd stroomafwaarts driften . . .
. . . opeens verdwijnt de dobber onder het wateroppervlak "

Een andere vistechniek voor de aaspresentatie met dobber en loodkop is het stroomafwaarts laten driften.

Laat de loodkop met aas of twister onder een dobber met de stroom meedrijven, driftend langs de oever. Blijf tijdens de drift contact houden via je hengeltop met de dobber, molenbeugel open controleer het lijn afspoelen met je hand. Regelmatig even de dobber tegenhouden of een flinke tik met de hengeltop om het attractief in de buurt van bodem te laten fladderen. Vervolgens weer een paar meter lijn laten afspoelen, dobber tegen houden, tikkie etc. Vooral bij zeer harde stroom kan je met deze vismethode goede vangsten van zeebaars boeken. Je kunt dan een zwaardere loodkop en dobber combinatie proberen als het driften te snel gaat of de stroom de loodkop te veel omhoog drukt.

technieken voor vissen met een dobber op zeebaarsDobber vissen, artikel 1karper penhengel geschikt voor vissen met dobber op zeebaarsLees meer --->>

zeebaars vissen met een dobber in obstakelrijke omgevingDobber vissen, artikel 2zeebaars vissen met een dobber en een karperhengelLees meer --->>

technieken voor vissen met twister op zeebaarsVissen met bucktail-jig karper penhengel geschikt voor vissen met dobber op zeebaarsLees meer--->>

 zeebaars methode met dobber softbaits, shads, twisters en inktvis   
Naar boven


. . . Zeebaarszwerver . . . zeebaarszwerver leren vissen op kabeljauw, zeebaars en gul op de Maasvlakte en Zeeland