Zeebaarszwerver zeebaars vangen met een dobber en steurgarnaal als aas

3.2 We gaan op zeebaars vissen met een dobber en steurgarnaal

Vervolg van deel 3, onderdeel van de serie: "We gaan op zeebaarsvissen"

Het vissen met een dobber op zeebaars is ook een perfecte manier als je niet de hele dag met kunstaas kunt gooien en toch zeebaars wil vangen. Het is minder zwaar, maar je moet altijd geconcentreerd blijven vissen want het lichte aas wordt gemakkelijk weer uitgespuugd door de zeebaars.

Een langere hengel dan bij het vissen met kunstaas komt hier goed van pas om de dobber goed te kunnen controleren tijdens de drift. Ik spreek hier dan over lengtes voor de hengels vanaf 4.00 meter. Kijk voor specifieke eigenschapen van de hengel en molen eens bij deel 1 Zeebaarsmaterialen.

Een dunne stevige dyneema diameter 12/00. Bij veel wind kun je weer zinkende Monofilament lijn overwegen. De onderlijn kun je via een wartel of een leaderknoop met de hoofdlijn vastmaken. De onderlijn is een Fluorocarbon of Suffix diameter 25/00 tot 35/00. Dit is weer afhankelijk van de omstandigheden, vis je in de buurt van veel obstakels ga dan zwaarder vissen. Standaard is 25/00 goed . Houd er rekening mee dat de hengel waar je mee vist "zachter" is dan je standaard kunstaas hengel. Als voorbeeld kunnen we een karperhengel van 1-3/4LBS tot 2-1/4LBS nemen.

" Gebruik snoekdobbers die
geschikt zijn voor stromend water"
zeebaars vissen met een dobber met de handige tips om zeebaars te vangen met steurgarnaal

Als dobber kies ik ook vaak voor een vaste dobber.

Simpele snoekdobbers, ook wel sliders genoemd, die geschikt zijn voor stromend water zijn goed te gebruiken. De meeste snoekdobbers zijn van een werpgewicht voorzien en een mechanisme om ze te fixeren op de lijn. Let op dat er nog drijfvermogen over is voor een stuk bladlood van 2 cm of om een flinke loodhagel boven de haak te plaatsen. Een dunstelige haak. Mijn voorkeur: Gamakatsu F413 maat 2 of maat 1 als je met een iets dikkere onderlijn vist. Neem een paar reserve dobbers mee, in de gewichten 8 tot 25 gram Het materiaal is wel een beetje rond zo.

"Steurgarnaal geweldig natuurlijk aas om met
een dobber op zeebaars te vissen"

Laten we eens gaan kijken naar het aas dat je kunt gebruiken tijdens het vissen met een dobber.

Zagers natuurlijk, altijd goed, vooral in het voorjaar en 's nachts mega vangsten mee geboekt. Mesheften oké, nog beter is verse inktvis, diepvries inktvis is ook goed. Snij in reepjes taps toelopend van 4 centimeter lang. Reepjes makreel ook prima aas. Zachte krab fantastisch aas, je moet alleen je rug breken om peeler krab te vinden. Erg goed is dode vis zoals zandspiering, wijting, steenbolk, vooral in de herfst heb ik goede ervaring met wijting.
Het aas dat vaak zeer goede resultaten geeft en ik in dit artikel wil behandelen is de steurgarnaal.

Hoe vang je steurgarnaal en waar?

De lokaties om de steurgarnaal te vangen zijn de havenhoofden in de verschillende havens waar het water al een beetje brak wordt.

Ik heb een sinaasappelnetje met tieraps vastgemaakt aan een groter net. Ook een paar loodgewichten heb ik aan het net vastgemaakt. Ik doe visafval, vaak makreel resten, in het sinaasappelnetje en laat het grote net op de bodem zakken. Na een minuut of tien hijs ik het net in een sneltreinvaart omhoog. Als de steurgarnaal aanwezig is dan is het net meestal aardig gevuld met steurgarnalen en een paar onvermijdelijke wolhandkrabben. De steurgarnalen doe ik in een emmer waar een zuurtofpompje aan is bevestigd. Meestal heb ik in een halfuur genoeg aas voor een zeebaarssessie. Er zijn goede aasemmers verkrijgbaar bij de hengelsportwinkels. Ik vervoer de emmer meestal in mijn koelbox van 52 liter. Ook heb ik een hoosemmertje met touw bij me om af en toe water te verversen. De steurgarnalen kan ik zo mijn hele vissessie levend houden. Bewaar je andere aas in de zomer ook in een koeltas.
Het beazen is niet moeilijk, de haak gaat door het 2e staartsegment, je kunt ook meerdere steurgarnalen aan de haak prikken.

Als je een goede stek hebt gevonden dan zullen aanbeten van zeebaars niet lang uitblijven.

zeebaars vissen met een dobber en zeebaars vangen met steurgarnaalDobber vissen vervolg, artikel 3zeebaars vissen met een dobber en een karperhengelLees meer ...

technieken voor vissen met een dobber op zeebaars en het vangen van steurgarnalenDobber vissen start, artikel 1karper penhengel geschikt voor vissen met dobber op zeebaarsLees meer ...

 zeebaars vissen met softbaits, shads, twisters met een dobber   
Naar boven
. . . Zeebaarszwerver . . . zeebaarszwerver en steurgarnalen vangen in de havens