Met Zeebaarszwerver met een zeebaarsplug op zeebaars vissen en vangen

5. Op zeebaars vissen met pluggen

Deel 5 van de serie "We gaan op zeebaars vissen"

Vissen op zeebaars gebeurt steeds vaker met pluggen. Er is een groot aanbod van zeebaarspluggen die geschikt zijn voor het zoute water. Het is erg duur kunstaas wat het voor mij gewoon minder aantrekkelijk maakt. Er zijn wel goede vangsten van zeebaars mogelijk met een plug.

zeebaars vissen met een plug met de handige tips om dit te leren Zomaar een doordeweekse dag, vroeg opstaan en nadat je uit het raam hebt gekeken direct al een gevoel vol verwachting van zoute zeebaarzen. Het is dan wel herfst, maar vandaag hebben donder, bliksem, regen en storm net als jij, een dag vrijaf genomen. De hemel is staalblauw en de al bruine bladeren, die je door de laatste flarden van de optrekkende mist heen goed kan zien, hangen stil aan de bomen. Tijdens het ontbijt hoor je vaag op de radio het nieuws over samenscholingsverboden in verschillende steden en de fileberichten, maar in gedachten ben je al aan de kust. Hoor je de branding van de zee en de ruisende stroming in de brakke kanalen. Vandaag geen saaie lessen op school, duffe vergaderingen, of routine klusjes op je werk, maar vrijaf om een nieuw avontuur te beleven met hopelijk de zilveren wolf van de Noordzee, de zeebaars in de hoofdrol.

Binnenkort komt er een einde aan de zomerse zwerftochten van de zeebaars langs de Nederlandse kust. De zeebaarzen trekken weer, volgevreten met een dikke witte speklaag in hun buik, als stille getuige van de rooftochten op jonge vis en krab, in grote scholen meer zuidwaarts. Voordat ze de reis beginnen zoeken de zeebaarzen elkaar op en ontstaan er grote files van fraaie zeebaarzen onder water. Een ijverige burgemeester zal hiervoor geen samenscholingsverbod uitvaardigen, er zal geen filemelding op de radio uitgezonden worden, de enige overlast die deze samenscholing kan veroorzaken is een constant kromme hengel, gierende slip en pijn in de armspieren.


"In de herfst is er een grote kans
op een vangst van een zeebaars gigant"

Een goede vistechniek om de zeebaars te vangen is vissen met pluggen. Alhoewel niet mijn favoriete vismethode, is het vissen met zeebaarspluggen wel ontzettend spannend.

zeebaars vissen met plug. De plug is goed kunstaas om de zeebaars te vangen Vooral de aanbeten op de oppervlakte pluggen zijn een waar spektakel. In diep water kun je zeer effectief met diep lopende pluggen vissen. Pluggen met ratels of een kleine plug met een extra Yamamoto staart aan de laatste haak bevestigd kan je mooie momenten aan de zoute oevers bezorgen. Zorg dat er roestvrijstalen haken en splitringen aan je kunstaas bevestigd zijn. Een positief punt van pluggen is dat je met de verschillende soorten pluggen goed kunt inspelen op verschillende situaties.
Maar op zo'n zonnige dag als vandaag, is het vaak raak in de korte avonduren, in diep water met oppervlakte pluggen. Raar maar waar. Dus plan de avonduren ook in om te vissen. De kans om een grote zeebaars vanaf de kant te vangen is in deze periode extra groot. Zoek de voedselrijke stekken op in de buurt van diepe plekken. De kanalen op de Maasvlakte, de pieren van IJmuiden, de havens in de Oosterschelde en in de Westerschelde en de strekdammen langs de Noordzee kust zijn goede stekken om op de stekelige baars vanaf de kant te gaan vissen.


"Een slechte dag aan zee is nog altijd beter
dan een slechte dag op kantoor"


De pluggen kun je aan de onderlijn bevestigen met de Rapala knoop. Een duo-crosslock wartelspeld werkt ook prima. De lengte van de zeebaarshengel om vanaf de kant met pluggen te vissen ligt rond de 2.70 tot 3.10 meter. De meeste "plug"-hengels in de verkoop vind ik te licht. De "rug" van de blank moet vrij stijf zijn om de haak goed te zetten en de missers te minimaliseren. In de zeebaarshengel voor de plug dient er ook een snelle actie aanwezig te zijn, om goed te kunnen werpen. Mocht iemand een goede ervaring hebben met een type zeebaarshengel voor de plug aarzel dan niet om een review op te sturen.
zeebaars vissen met pluggen met de handige tips om dit te leren

Ga het proberen in de herfst. Pak je kans nu het nog kan. Kies de dagen dat het weer het toelaat om langs de kust te vissen. Lukt het niet overdag probeer het dan eens 's nachts. Wissel veel van kunstaas, van kleur maar ook van type kunstaas. Varieer de inhaalsnelheid en de vistechniek. Probeer eens een 'teaser'. Knoop deze veertig centimeter boven de plug aan een kort zijlijntje. De teaser is een haak met een kleine softbait of een haak met veren. Het kan de twijfelaars onder de zeebaars net overtuigen om wel toe te slaan en hierdoor jouw adrenalinepeil in één klap omhoog brengen.

Als het jou dag is dat je een school zwervende zeebaars treft, prijs je gelukkig en geniet van je vangsten. Probeer niet alleen je koelbox te vullen maar zet dan ook eens een zeebaars terug. Alive and kicking. Hebzucht past niet bij een zeebaarsvisser.

Of zoals Plato het al héél lang geleden opschreef:
"Wie rijk wil zijn, moet niet zijn vermogen vermeerderen maar zijn hebzucht verminderen." Plato


zeebaars vissen met pluggenterug naar inhoudsopgave met tips voor zeebaars vissen zeebaars vissen in de herfstlees meer ...

Wilt u op de hoogte gebracht worden als een volgend deel gepubliceerd is   Inschrijven maillijst

 zeebaars vissen met een plug is zeebaars vangen   
Naar boven


Ik stel uw feedback zeer op prijs. Als u wilt kunt u via onderstaand reactieformulier reageren!
HTML Comment Box is loading comments...

. . . Zeebaarszwerver . . . zeebaarszwerver leren vissen op zeebaars op de Maasvlakte en Zeeland