Zeebaarszwerver gaat zeebaars vissen met shads op zeebaars

Zeebaars vissen met een shad en loodkop

Deel 2 van de serie "We gaan op zeebaars vissen"

Langs de kust van Zeeland of de oevers van de Oosterschelde is het uitstekend zeebaarsvissen met shads. Als de zomervakantie weer voorbij is zijn de stekken voor de zeebaars meestal niet meer bezet, zodat ik de reis vanuit omgeving Rotterdam makkelijker aanvaard. Mijn zoon gaat graag mee naar Zeeland. 's Morgens vroeg op. Eerst druk pratend maar al vrij snel valt hij in de auto in slaap. Zo start onze gezamenlijke jacht op Zeeuwse zeebaars.

De zeewatertemperatuur is doorgaans heel stabiel in september, een gegeven dat de zeebaars vangsten in deze periode zeker positief benvloedt. Er is volop aas aanwezig voor de zeebaars die in grote scholen langs de Nederlandse kust trekt en bij de Zeeuwse kust ook zijn kostje bij elkaar scharrelt. De scholen van zeebaars worden in deze tijd steeds groter omdat het moment van terugkeer naar de paaigronden weer nadert. Al met al goede omstandigheden om de zeebaars te vangen. In deze periode is het vissen met pluggen behoorlijk succesvol. Maar daar gaan we het later over hebben.

in zijn element spelend en vissend langs het zeewater, vissen met kunstaas op zeebaars Ik wil het hier over vissen met shads en loodkoppen hebben. In de diepere stukken langs de Zeeuwse kust verzamelen de zeebaarzen zich in grote scholen. Vaak in de buurt van dammen, bruggen en havens wordt door een school zeebaars massaal de jacht ingezet op prooivis. Even vaak liggen de zeebaarzen echter doodstil in grote scholen bij elkaar. Door diep te vissen kun je de gezapige zeebaars toch verleiden tot een aanbeet. In dit jaargetijde is de shad op een loodkop ideaal zeebaars kunstaas. Je kunt met dit kunstaas heel secuur de diepe stekken afvissen. Meestal begin ik langs de dijken van Westkapelle om uiteindelijk de hoek om te gaan. De volgende stek is Vlissingen, waar ook weer een paar uitstekende zeebaarsstekken te vinden zijn. Zo rij ik een tijdje langs de Westerschelde en doe verschillende stekken aan. Uiteindelijk steken we het eiland Walcheren over en gaan de Oosterschelde onveilig maken. Vanaf Wemeldinge tot aan de Zeelandbrug zijn er een paar ZOP's(Zeebaars Ontmoetings Plaats). De tactiek van rond rijden is een belangrijke factor om succes te hebben in dit jaargetijde. Zoals eerder gezegd is de zeebaars aan het samenscholen en helpt het als je naar de zeebaars op zoek gaat.

Welke soorten shads en loodkoppen?

Voor het vissen met de shads gebruiken we een strakke zeebaarshengel die ook geschikt is voor jigkoppen, lengte 3.30 tot 3.60. Dyneema lijn met trekkracht 14/00 en fluorocarbon onderlijn van 45/00.

Ik gebruik een paar soorten loodkoppen voor het vissen met shads. Dit zijn de style H-jig, bulletnose-jig en shadhead-jig. De shadhead-jig zet ik vooral in als het minder hard stroomt. Bijvoorbeeld op stekken waar met laag water een keerstroom ontstaat of iets later in het getij als er een onderstroom loopt doordat het opkomende water het afgaand water verdringt. Ook op de top van het hoge water is dit een goede vismethode. De techniek van vissen met deze shad is vrij simpel. Werp in, richting de veelbelovende stek, laat de shad zinken naar de bodem en begin met binnen draaien. Hl langzaam binnen draaien, tergend langzaam binnen draaien. Af en toe een tikje met de hengeltop. Zorg dat je dicht bij de bodem blijft vissen. Met de juiste hengel voel je de staart bewegen op de hengeltop. De aanbeet is vaak heel voorzichtig; de zeebaars zwemt achter je kunstaas aan, sluit even zijn mond om de makkelijke prooi heen, zonder echt wild te azen. Sla dan ook aan zodra je al een klein beetje meer weerstand voelt. Vaak volgt dan toch de explosie en de gierende slip.

Het type shad dat ik graag gebruik voor zeebaars vissen heeft een flinke staart in de vorm van een schoep, met een dunne, flexibele overgang naar een weer driehoekig gevormd lijf. De maten van 8 tot 12 centimeter zijn goed. De kleuren of combinaties van kleuren fluor wit, zwart, blauw, chartreuse, groen, wit, roze, rood.

Montage shad op de loodkop

Het monteren van de shad is een niet te onderschatten handeling. Het bevestigen van de shad op de haak benvloedt de actie van de shad.

Dus als je hem scheef bevestigt of met een bobbel dan wordt de actie onder water er niet beter op en kan je net zo goed je shad in de soep hangen.
  • Probeer goed de lengte van de haaksteel in te schatten die in de shad verdwijnt.
  • Prik in lijn van het midden van de rug de haak in de voorkant van de shad. Ongeveer een halve centimeter onder de rug.
  • Rijg langzaam en recht zoals die gaat, de haak door het lijf van de shad.
  • Let op dat de haak tijdens het rijgen een halve centimeter onder de rug blijft.
  • De shad moet kaarsrecht op de haak geregen zijn.
  • Doe, voordat je de shad tegen de loodkop aanschuift, een druppel 1-seconden lijm tussen de loodkop en de shad.

  • Deze montage blijft ook in hard stromend water uitstekend zijn vibrerende werk doen. Goed gemonteerd is een shad vaak onweerstaanbaar voor een zeebaars.
shads en loodkoppen geschikt voor vissen op zeebaars De style H-jig loodkop is goed te gebruiken in dieper water en ook als het harder stroomt. Deze loodkop functioneert prima in combinatie met de iets smallere versie shads, bijvoorbeeld Delalande shad GT. De vismethode verandert wel als het harder stroomt. De stroom heeft dan een behoorlijke impact op de shad zodat de staart al flink zijn werk doet zonder dat jij binnen draait. Belangrijk is om de loodkop weer helemaal naar de bodem te laten zakken. Misschien moet je een iets zwaarder loodkopje monteren. Zorg dat de loodkop in evenwicht is met de stroomsnelheid. Draai je lijn strak en laat de loodkop met shad in de stroom driften. Draai af en toe je lijn strak als er een bocht inkomt maar binnen draaien is tijdens de drift niet echt nodig. De stroom geeft de shad al actie genoeg. Vis zo de veel belovende stekken af op zoek naar de zeebaars. Als het harder gaat stromen kun je nog zwaarder gaan met je loodkop.

De bullet-nose jig is weer goed te combineren met de culprit shads met de dikke buik. Ook weer uitstekend in de harde stroom maar ook een prima loodkop om vanuit de boot te vissen. Soms als de zeebaars voorzichtig aast, snij ik een stuk van de rug en de voorkant van de shad af en worden de aanbeten vaak weer wel verzilverd.

Shads monteren kies de juiste montage, vissen met loodkop en shad op zeebaars Mijn zoon vist met een zeebaarshengel met een lengte van 3.00 meter aangezien dit beter bij zijn lengte past. Het vissen met de shad is goed uit te voeren voor een beginnende visser. Wel belangrijk is dat ik hem op de stekken laat vissen waar minder obstakels zijn, anders blijf ik nieuwe shads monteren. Zo weet hij goed zijn zeebaarzen te vangen. Door de jonge leeftijd is wel de concentratie voor het vissen snel verdwenen of worden ze ergens anders door afgeleid, dan vinden die gasten altijd wel iets anders om mee te spelen. Zo stond ik opeens oog in oog met een "echt zeewiermonster" of vond ik levende krabben in mijn emmer met loodkoppen.
Tot we weer op een stek aankomen waar de zeebaars als het ware gestapeld ligt en de concentratie is weer terug bij die kleine. Vaak gevolgd door een gil als er weer een zeebaars toehapt:" Pa ik heb wr beet, kom maar scheppen."

De inhoudsopgave van "We gaan op zeebaars vissen" kunt via deze link bereiken

 Softbaits, Shads, twisters voor snoekbaars en zeebaars in combinatie met een loodkop uitstekend kunstaas   
Naar boven
. . . Zeebaarszwerver shads, softbaits in webwinkel makkelijk bestellen