Zeebaarszwerver gaat zeebaars vissen met kunstaas op zeebaars

Met lepels, werppilkers en vliegende condooms op zeebaars vissen.

Deel 6 van de serie "We gaan op zeebaars vissen"

Na de paaitijd, meestal in mei, is de zeebaars zich aan het vol vreten om weer op krachten te komen en vanaf september doet de zeebaars zich weer te goed aan het rijkelijk aanwezige voedsel voordat de grote scholen zeebaars zuidwaarts trekken. In deze periodes is de zeebaars, mits je de stekken weet, relatief makkelijk te vangen

In de periode vanaf juni tot aan september is de zeebaars minder goed en minder regelmatig te vangen. In de periode juni, juli en augustus is de zeebaars gewoon moeilijker te vangen. Juist in die periode gaan de hengelsport specialisten onder de zeebaarsvissers meer experimenteren om toch de zeebaars te vangen. De zeebaars vangsten nemen af met het reguliere kunstaas, dan kom je in de viskist het kunstaas tegen dat dieper weggestopt zit en je niet vaak gebruikt of dat alleen geschikt is voor bepaalde omstandigheden, bijvoorbeeld werppilkers, lepels en spinners. Dit artikel behandelt het kunstaas dat in de hengelsport niet altijd bekend is maar juist in deze moeilijke periode vaker wordt gebruikt om zeebaars te vangen.

Werppilkers en loodlepels

Een loodlepel is goed kunstaas voor zeebaars vissen Werppilkers zijn een afgeleide van een eeuwenoud kunstaas, namelijk de lepel. Het zijn vaak langwerpige van lood gemaakte lepels, met als zeer goede eigenschap dat je er heel ver mee kunt werpen. Je kunt de loodlepels ook goed gebruiken als de zeebaars heel ver uit de kant aast en je de zeebaars alleen met extreem verre worpen kan bereiken. Ook bij harde tegenwind kun je met de loodlepels nog prima vissen op de zeebaars. Aan de loodlepel bevestig je twee splitringen met hiertussen een rvs wartel en een enkele haak maat 3/0. Op de haak plaatsen we een Gator twister, Culprit, Lankhorst, Yamamoto staart, Slug go of ander softbait. De ervaring heeft geleerd dat overdag de lichtere kleuren twister succesvol zijn en 's nachts de donkere kleuren staarten. Sommige loodlepels kun je enigszins krombuigen om een nog betere actie te krijgen. Vanaf de kant gebruik ik de loodlepels in de gewichten van 18 tot 42 gram. Doordat deze werpplikers behoorlijk zwaar zijn moet je ze snel binnen vissen. Tijdens het binnen vissen zwaait de lepel van links naar rechts en vice versa waardoor de twisterstaart een actie nabootst die veel weg heeft van een zandspiering die voorbij zwemt. Het is de truc om op de juiste snelheid de loodlepel binnen te vissen, zodanig dat de actie van de loodlepel van links naar rechts aanwezig blijft. De lepel mag niet omslaan dan is de inhaalsnelheid te hard en verliest de loodlepel met twister zijn aantrekkingskracht. Tijdens het binnen vissen houd ik de hengeltop meestal parallel aan het water, waardoor deze vismethode ook geschikt is om bij harde wind in te zetten.

Lepels voor zeebaars

Zoals gezegd eeuwenoud. Ontstaan aan de keukentafel waar een eetlepel omgebouwd werd tot kunstaas voor snoek en baars. Uiteindelijk ook ingezet op het zoute water waar de vermaarde Pako lepel en later de Toby lepel ook de nodige zeevis aan de kant brachten.

Typisch zo'n kunstaas waarvan iedere zeebaarsvisser wel een exemplaar in zijn tackle box heeft. Het is een goede vervanger voor het vissen met pluggen. Er zijn twee uitstekende soorten lepels voor de zeebaars.
  1. More-Silda lepels
  2. Toby lepels

More Silda lepel

Moresilda uitstekende zeebaars lepel De More Silda lepel is te vergelijken met een werppilker wat de actie betreft, dus let op de inhaalsnelheid zoals hierboven uitgelegd. Je kan de dreg vervangen door een enkele haak en combineer weer met een softbait. Deze lepel is bij hard stromend water nog steeds goed te gebruiken. Daarnaast is deze pilker in de zwaardere versie weer goed te gebruiken voor het vissen op zeebaars vanaf de boot. Mits de boot juist geankerd is kan je met deze lepel, door middel van korte tikken vanuit de pols, boven het wrak vissen. Eťn splitring gebruiken en een stijve onderlijn van Suffix voorkomt veel missers.


Toby lepel

Toby lepel voor zeebaars vissen Mijn favoriete lepel. Verkrijgbaar in verschillende lengtes en diktes, waardoor die op verschillende manieren is te gebruiken. De dikbladige Toby lepels zijn goed te gebruiken in de kanalen of op andere stekken waar het minder hard stroomt. Vervang de dreg door een enkele haak. Hang er weer een softbait aan middels twee splitringen en een RVS wartel, maar dit is niet per definitie nodig. De lepel heeft bij een flinke stroom de eigenschap om omhoog te komen als je hem spinnend vist. Je kunt de Toby lepel attractiever op de stroming laten dansen door regelmatig je lijn gecontroleerd te laten vieren en hierna weer druk op de lepel te zetten en hierna tikkend met de pols binnen vissen, weer laten vieren etcetera. Je kan met lepels verrassende bijvangsten hebben van zeeforel, maar daar hoor ik niemand over klagen.

De dunbladige versies van de Toby lepels zijn uitstekend in te zetten om op de stranden langs de Noordzeekust van Nederland en BelgiŽ op zeebaars te vissen. Vervang de dreg voor een enkele haak. In plaats van een twister aan de haak plaats ik aas aan de haak, bijvoorbeeld inktvis of een zager. De inktvis kun je met baitelastic verstevigen. Werp de lepel zover mogelijk in de branding en vis deze binnen waarbij je de inhaalsnelheid afwisselt. Wadend door de waterlijn kun je schitterende momenten beleven van deze zeebaarsvisserij. In de zomer vooral 's avonds en vroeg in de ochtend is dit een succesvolle techniek om zeebaars in de branding te vangen. Ik vind dit een magnifieke vismethode; wadend door de waterlijn en zeebaars vangen in de branding. met een lichte lepel beaasd met zager op zeebaars vissen Werppilker van Spro voor het zeebaars vissen in de branding zeebaars vissen

Ander kunstaas voor zeebaars

Asp jigging spinner

ASP-pro spinners met een twister staart gemonteerd Een mooi kunstaas afgeleid van de tail spinner lures, die veel gebruikt worden tijdens het vissen op de Largemouth Bass in Amerika. In Nederland al succesvol voor de roofblei en zoetwaterbaars. Het is goed werpen met dit spinner loodkopje. Een goede manier om er mee te vissen is jiggend in de buurt van de bodem. Iedere haal(jig) met de juiste snelheid beginnen om het spinnerblaadje te laten draaien, het helpt om bij de start even kort snel lijn op de molen te draaien. Het is even wennen met dit kunstaas als zeebaarsvisser omdat de ASP jigging spinner weing weerstand in het water heeft. Soms pas ik dit kunstaas enigszins aan om meer weerstand in het water te krijgen en heb dan nog steeds een succesvol kunstaas voor de zeebaars. In plaats van de dreg plaats ik weer een enkele haak met 2 splitringen en tussen de splitringen een zeewaardige wartel. Op de haak een Gator staart. Tijdens het vissen zal je de trillingen van het spinnerblad goed voelen. Laat de ASP spinner driften op de stroom. Pas het loodgewicht weer aan op de sterkte van de stroming. De aanbeten zijn vaak voorzichtig in de staart. Sla dan ook aan als je even meer weerstand voelt, vaak neemt de zeebaars een hap in de staart en blaast deze dan weer uit met het water.
De broertjes van de ASP jigging spinner, de ASP speed spinner en de screaming ASP zien er ook veelbelovend uit maar ik ben niet in de gelegenheid geweest om die te testen.

Flying Condom of Flying C

Flying Condom uitstekende spinner voor zeebaars vissen Nee, dit is geen reclame voor anti conceptie tijdens het vliegen, het hoort echt thuis in dit hoofdstuk en is een kunstaas dat ik heb leren kennen in Ierland. De bovenste foto is een beetje afwijkend van het origineel, omdat een zeebaars zijn gebit er stevig ingezet heeft en het rubber gescheurd is. Kort omschreven is dit kunstaas een verzwaarde spinner met een stevige staart. In Ierland en Engeland wordt er veel mee gevist op de forel, zalm en zeeforel. Terug in Nederland ving ik met dit kunstaas echt grote finten en makreel tot de 1e zeebaars achter de Flying C aanzwom en vlak voor mijn voeten besloot om tot de aanval over te gaan. Dit was voor mij het begin van vele mooi vangsten van zeebaars op deze bijzondere spinner. Hoe the Flying C. zijn naam heeft gekregen is niet helemaal duidelijk, maar dat hier behoorlijk wat pints of Guinness bij betrokken zijn geweest staat voor mij als een paal boven water. Waarschijnlijk heeft de spinner zijn naam gekregen vanwege zijn eigenschappen. Het "Flying" heeft betrekking op de uitstekende werpeigenschappen en het "condom" is het omhulsel dat om het lood heen zit en eindigt in drie puntige staartjes. Hierdoor krijgt the Flying C. onder water aantrekkelijke eigenschappen voor de zeebaars. Het spinner blad is dik en zorgt voor veel trillingen terwijl de beweegbare staart aantrekkelijk heen een weer wiegt. Je kunt alle onderdelen van de Flying C. los of de hele spinner in allerlei kleuren en formaten bestellen bij sommige Engelse hengelsport webwinkels. The flying condom is uitstekend te gebruiken op stromend water en kan op verschillende dieptes gevist worden. Ik heb zowel in de diepe kanalen als vanaf de strekdammen op het strand met the Flying C. zeebaars gevangen.

Tasmanian devil

met de Tasmanian devil op zeebaars vissen Een kunstaas afkomstig uit AustraliŽ. Het is een licht gebogen stukje plastic waarvan de vorm een beetje op een vlieger lijkt. Met een gekleurde holle buis in het midden waarin een stuk langwerpig ovaal gevormd lood met centraal gat zit. De doorzichtige vleugels zijn enigzins gebogen waardoor het weer de breed uitslaande dwarrel van links naar rechts als actie heeft. Goed kunstaas om op zeebaars te vissen als er in de bovenste waterlagen geaasd wordt. De dreg kan je vervangen door een dreg gebonden met veren of enkele haak met een twister. Vismethode is gelijk die van een loodlepel, waarbij de inhaalsnelheid verminderd moet worden als je merkt dat de Tasmanian devil gaat omslaan. Werpt als een tierelier, maar niet geschikt als het hard waait.


De inhoudsopgave van "We gaan op zeebaars vissen" kunt via deze link bereiken

Ik stel uw feedback zeer op prijs. Als u wilt kunt u via onderstaand reactieformulier reageren!

HTML Comment Box is loading comments...


 Softbaits, twisters voor snoekbaars en zeebaars in combinatie met een loodlepel of werppilker uitstekend kunstaas van Spro   
Naar boven

. . . Zeebaarszwerver © kunstaas van Spro en softbaits in hengelsport webwinkel aanbiedingen makkelijk bestellen